Sanatate

Alimente permise după operația de colon: Ce să consumi pentru o recuperare rapidă

Publicat: 30 dec. 2021
alimente permise după operatia de colon
La întocmirea dietei, se va avea în vedere felul operației, starea generală a pacientului și felul anesteziei.

Sunt mai multe alimente permise după operația de colon, însă există și o listă întreagă cu alimente interzise. Află ce să consumi pentru ca recuperarea să fie una rapidă.

Operația de colon se realizează în cazul în care a fost depistat un cancer colorectal, pentru a evita sau a trata complicațiile grave, precum hemoragia sau ocluzia intestinală. Există mai multe tipuri de intervențiii chirurgicale pentru tratarea acestui tip de cancer. Totul depinde de stadiul bolii. Operaţia standard este reprezentată de excizia chirurgicală a tumorii împreună cu o parte din ţesutul sănătos din jurul tumorii (margine de eroare) şi cel puţin 12 ganglioni limfatici de la nivelul colonului. Această procedură poartă denumirea de colectomie, hemicolectomie sau colectomie segmentară, potrivit medlife.ro.

Colectomia poate fi deschisă sau laparoscopică. Colectomia deschisă se referă la o singură incizie lungă pe abdomen. Cea de-a doua modalitate, asistată laparoscopic, se efectuează prin mai multe incizii mici şi un instrumentar chirurgical special. Laparoscopul este reprezentat de un tub lung şi subţire, prevăzut cu o cameră mică, situată în capăt, care îi permite medicului chirurg să vadă interiorul abdomenului. Datorită faptului că inciziile sunt mult mai mici, persoanele care optează pentru operația asistata laparoscopic se recuperează mai repede, spre deosebire de cele care aleg operația clasică.

De precizat este că, în ambele tipuri de intervenții, rata de supravieţuire şi posibilitatea recidivei cancerului de colon sunt asemănătoare.

Totodată, după o astfel de operație, este necesar ca pacientul să urmeze un regim alimentar adecvat.

medici in operație
Operația de colon se realizează în cazul în care a fost depistat un cancer colorectal, pentru a evita sau a trata complicațiile grave

Alimente permise după operația de colon

În perioada postoperatorie, alimentația pacienților trebuie să fie individualizată. Indiferent de felul intervenției chirurgicale, este necesar să se evite regimul de foame prelungită. La întocmirea dietei, se va avea în vedere felul operației, starea generală a pacientului și felul anesteziei.

Cel care va decide alimentația fiecărui pacient este medicul chirurg. În general, alimentația se începe cu lichide: ceai, limonadă, lapte bătut, sucuri de fructe și apoi se continuă cu supe strecurate.

Dacă funcția digestivă s-a restabilit, iar tranzitul intestinal s-a normalizat și dacă medicul chirurg permite, se pot adăuga în dietă piureuri de legume și alte alimente semilichide: supe cu legume pasate, griș cu lapte, compoturi etc.

Atunci când se va trece la alimentația normală se va ține cont dacă pacientul are și o altă boală asociată (diabet, hipertensiune, cardiopatie, afecțiune biliară sau hepatică), respectând regimul alimentar impus de către medicul curant.

cancer de colon reprezentare grafica
În perioada postoperatorie, alimentația pacienților trebuie să fie individualizată.

Sfaturi privind alimentația postoperatorie a oricărui pacient

Aveți grijă să mâncați variat, la intervale de timp regulate și să mestecați alimentele îndelung. Nu evitați să mâncați, ci mâncați porții mici și dese. Inițial, se va mânca la intervale de două sau trei ore, iar apoi creșteți treptat orele dintre mese, pentru ca refacerea să nu fie una agresivă.

Evitați, cu orice preț, prăjelile. În schimb, puteți consuma alimente făcute la cuptor sau fierte.

În primele săptămâni de după operație ar fi bine să nu consumați alimente care vă pot balona: crudități, cartofi, mămăligă, borș și murături. Excepție fac bananele și citricele, care trebuie introduse progresiv.

Fructele și legumele pot fi consumate sub formă de compot, făcute la cuptor sau pe grătar.

femeie pe patul unui spital
În primele săptămâni de după operație ar fi bine să nu consumați alimente care vă pot balona.Adauga un comentariu