Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Alimente și medicamente: combinatii nepotrivite
Alimente și medicamente: combinatii nepotrivite

Alimente și medicamente: combinatii nepotrivite

17 oct. 2020, 11:17,
în Sanatate

Când vă preparați mesele, țineți cont de medicamentele pe care le luați? Anumite combinații de alimente-medicamente pot duce la multe probleme. Atenție dacă iei statine, antidepresive, anticoagulante orale, anumite antibiotice!

Grepfrutul este campionul contraindicațiilor

Grapefruitul și medicamentele care scad colesterolul nu se amestecă! Consumul de grapefruit alaturi de multe medicamente este puternic descurajat, deoarece acest citric conține substanțe care cresc absorbția anumitor molecule de către intestin ducând la un supradozaj. Riscurile sunt suficient de mari încât sucul de grapefruit, consumat pe scară largă la micul dejun, a făcut obiectul unor avertismente specifice din partea autorităților din domeniul medicamentelor.

Aveți grijă deosebită dacă luați tratament pentru a calma iritarea esofagului (cisapridă), imunosupresoare (tacrolimus, ciclosporină) sau medicamente anti-colesterol (simvastatină, atorvastatină). În combinație cu administrarea de cisapridă, grapefruitul poate provoca o creștere accentuată a ritmului cardiac.

În ceea ce privește medicamentele care scad colesterolul, concentrația lor în sânge poate fi crescută de 15 ori de către grepfrut și poate ataca mușchii. Acest risc crescut de afectare a ficatului și a mușchilor poate duce la insuficiență renală.

La fel ca alte citrice, grapefruitul reduce eficacitatea aspirinei.

Produse lactate: nu le consumati alaturi de antidepresive sau antibiotice

Brânzeturile fermentate nu sunt recomandate alaturi de utilizarea antidepresivelor care conțin iproniazid. Aceste brânzeturi conțin un compus chimic, tiramina (care se găsește și în concentrații mari în varză murată, sos de soia și chiar bere și vin roșu) care, combinate cu aceste medicamente, pot provoca atacuri de hipertensiune.

În ceea ce privește laptele, reduce acțiunea anumitor antibiotice (tetraciclină, ciprofloxacină). De asemenea, este suspectat că limitează eficacitatea aspirinei prin promovarea eliminării acesteia.

Legume și diluanți de sânge: amestecul de evitat

Broccoli, varza, spanacul, salata verde, avocado nu sunt absolut de acord cu tratamentele anticoagulante orale. Bogăția în vitamina K (vitamina coagulării) a acestor plante reduce eficacitatea acestor medicamente, până la punctul de a putea promova cheaguri. Nu mâncați mai mult de o porție pe zi din oricare dintre aceste legume dacă sunteți in timpul unui tratament.

În ceea ce privește ceaiul verde, este invers. Adevărat anticoagulant natural, acțiunea sa o întărește pe cea al medicamentelor anticoagulante și este posibil să declanșeze sângerări.

În cele din urmă, broccoli, altfel atât de benefic pentru sănătate, limitează sever eficacitatea paracetamolului.

Cofeina și medicamentele: combinația greșită

Fie că provine din cafea, ceai (teină) sau băuturi tip cola, cofeina crește absorbția paracetamolului, a cărui supradozaj poate provoca hepatită.

De asemenea, cafeina trebuie evitată dacă luați anumite antibiotice care conțin enoxacină, ciprofloxacină sau norfloxacină.

În plus, în timp ce cofeina crește efectul anumitor molecule, reduce eficacitatea tratamentelor pentru osteoporoză.

În cele din urmă, funcționează foarte prost cu medicamentele pentru astm care conțin teofilină. Transpirația si palpitațiile pot apărea dacă le combinați pe cele două.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`