Actualitate

Alin Burcea, despre voucherele de vacanţă: „Este foarte grav că vor fi tăiate!“

Publicat: 09 feb. 2021

Alin Burcea, administratorul unei agenţii de turism, a vorbit marți, 9 februarie, despre decizia anunţată luni de președintele PNL; Ludovic Orban, de tăiere a voucherelor de vacanță. Măsura anunțată de Guvernul Florin Cîțu este cricată dur de touroperatori.

Alin Burcea a declarat că voucherele de vacanţă erau o gură de oxigen pentru hotelieri şi agenţiile de turism, într-un an în care turismul a fost greu încercat în pandemie, iar eliminarea lor îi duce în pragul falimentului.

„Ne-a luat pe nepusă masa şi pe nepregătite, pentru că nu am fost anunţaţi. Cel puţin să fi discutat, nu ştiu, mă gândesc, de la 1450, să avem o variantă mai redusă în acest an, pentru că, foarte multe hoteluri au supravieţuit în 2020 datorită acestor vouchere. Că nu este etic, ar trebuie să le ia şi cei care lucrează în privat, evident că e şi asta adevărat, dar cel puţin, să rămânem aşa cum am fost. Va fi destul de greu pentru hotelieri să supravieţuiască în 2021“, a declarat Alin Burcea.

Dumitru Luca: „O golăneală fără margini!“

Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor din Turism (ANAT) a criticat în termini duri măsura anunțată de gvuernarea de dreapta.

„Este o golăneală fără margini, faptul că nu vor mai acorda voucherele pentru 2021. În urmă cu o lună și mai puțin, același guvern punea în dezbatere publică proiectul privind acordarea voucherelor și în 2021, iar acum au constatat că nu mai sunt bune“, a precizat Dumitru Luca.

Dumitru Luca: „Statul bagă voucherele în aceeași oală cu sporul de calculator“

Președintele ANAT a adăuagt că prin caeastă decizie, pe partea de leisure, agențiilor și hotelierilor le-a fost tăiată craca de sub picioare, mai ales că era unele care traiau strict din aceste tichete.

„Lăsând la o parte alba-neagra cu aceste tichete, azi le dăm, mâine nu le mai dăm că ne-am răzgândit, statul bagă voucherele în aceeași oală cu sporul de calculator și alte sporuri ridicole pe care tot el și le-a dat. Acestea erau singurele unde unde circuitul era strict reglementat, față de sporul de hrană care nu știm dacă se duce pe băutură sau pe altceva“, a menționat Dumtiru Luca.

Ludovic Orban: „Nu se emit noi vouchere de vacanță“

Premierul Florin Cîțu le-a spus liderilor PNL, reuniți luni în ședința Biroului Executiv (PNL) al partidului că ia în calcul, ca măsură pentru încadrarea în deficitul de aproximativ 7%, să nu mai acorde vouchere de vacanță bugetarilor în 2021, subliniind că vor putea fi folosite cele din 2019 și 2020 care au rămas neutilizate. Florin Cîțu s-ar fi arătat nemulțumit și de faptul că ministerele nu au venit cu propuneri de restructurare pentru reducerea cheltuielilor și a precizat că va forța practic miniștrii, prin bugetul alocat fiecăruia, să restructureze companiile aflate în pierdere.

Anunţul tăierii voucherelor de vacanță a fost făcut luni, 8 februarie, de Ludovic Orban. Preşedintele PNL a spus că nu vor fi emise noi vouchere de vacanță, pentru că sunt valabile, în continuare, cele acordate anterior.

„Rămân valabile voucherele de vacanță care au fost emise anterior și care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanță pentru că sunt vouchere de vacanță care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Adauga un comentariu