Actualitate

Alina Mungiu-Pippidi, analiză dură pentru generalul Nicolae Ciucă, premierul propus de Klaus Iohannis: Așa fabrică Statul Paralel reputațiile. Este generalul armatei moarte

Publicat: 22 oct. 2021
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă ar putea fi din nou propus premier de Nicolae Ciucă

Politologul şi jurnalistul Alina Mungiu-Pippidi scrie o analiză dură pentru generalul Nicolae Ciucă, propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier al României. Analistul politic consideră că reputația pe care o are generalul Ciucă este una fabricată de Statul Paralel și că Ciucă este, cităm, ” generalul armatei moarte”.

Redăm mai jos analiza Alinei Mungiu-Pippidi:

„Generalul armatei moarte

Conform biografiei sale oficiale, generalul Ciucă a condus soldaţii români în prima bătălie în care am fost combatanţi activi după al doilea război Mondial, bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în al doilea război din Golf. Acesta e principalul merit al generalului din Balotești, în afară de opțiunea sa politică pentru PNL după ce Klaus Iohannis a ajuns președinte.

Înțeleg că la Muzeul Național Militar chiar la intrare există o magnifică comemorare a acestei bătălii și a generalului erou, dar, după cum remarcă vizitatorul, e vorba de o bătălie din anul 2004, în vreme ce pe Wikipedia ca și în toate sursele militare și jurnalistice bătălia de la Nassiria a avut loc în anul 2003. Nu a fost chiar o victorie, ci unul din acele locuri superficial cucerite de americani după o primă ambuscadă, după care au ales să treacă mai departe, lăsând în urmă un oraș în care insurgenții s-au camuflat pentru atacuri viitoare. Un asemenea atac asupra unei patrule de noapte românești în 2004 devine, în relatări ulterioare de pe Hotnews, Romania Actualităţi, Magazin Istoric, ”bătălia de la Nassiria” o poveste spusă de o mina de jurnaliști obscuri care devine o bătălie și un mit fără nici un fel de dovezi (cum ar fi un extras dintr-un jurnal de luptă). Nici o coroborare, de nicăieri, și mai sunt oameni în armată și familii care jelesc pe cei căzuți în Iraq și Afghanistan care nu au loc în Muzeul Militar.

Dar așa fabrică Statul Paralel reputațiile. Și iată una care ajunge la maturitate, la momentul pentru care a fost pregătită, adică momentul în care singură entitate capabilă să construiască o majoritate e chiar SP, că nimic altceva nu taie prin toate partidele. Politica a eșuat, așa infiltrată cum era. Hai cu gradul mai pe față.

Îl așteaptă pe generalul Ciucă, moștenitorul generalului Oprea, bătălia cu Coronavirusul. Peste 40 000 de morți numai declarați, peste 60 000 dacă nu uităm la morțile estimate (în exces), adică 3-4 divizii. O armată de morți. O brigadă numai în terapie intensivă, fără să mai socotim pe cei din UPU și culoare, care se bat pe oxigen.

Generalul armatei moarte are misiunea să păstreze actuala putere, pe care liberalii au reușit să o piardă, adică să mențină la putere statul paralel, adunând lingă nucleul liberal și nuclee din alte partide, procedură brevetată de Traian Băsescu când a rămas fără majoritate și l-a însărcinat pe generalul Oprea. De data asta se folosește un partid, atunci s-a creat unul în plus, dar diferențe de fond nu există. Majoritatea se va face din trupele invizibile ale statului paralel, din zombii politici cu dublă comandă, în zgomotul de fond al imbecililor care vorbesc de USL…

Problema e că statul paralel a condus și până acum, cu facțiunile sale diverse, mai mult sau mai puțin competente, așa că armata de morți nu e doar din vina civililor. Dacă civili putem numi pe alde Florin Cîțu, Lucian Bode cel cu Kalașnikovuri în clipul despre vaccinare sau Klaus Iohannis, care a dat 2 la sută la armată în ianuarie 2005 înainte să citească un buget de stat de la un capăt la altul sau măcar un tabel Eurostat. Armata și serviciul ei de informații, STS, SRI, SPP și alții au managerizat și pandemia, și energia, și lipsa de siguranță națională de la ora asta li se datorează. Cine putea informa că se pierde bătălia cu dezinformatorii și că s-au întors băieții deștepți în energie, dacă nu ei? Chiar așa, nici o prognoză că vaccinarea are un prag pe la 35% de care nu mai putem trece ? Prognoze cu prețul după liberalizarea energiei au abundat, numai ăia de la secret nu le-au citit ?

Cine comandă armate moarte nu are șanse să câştige războaie cu viruși reali. Începutul a fost făcut : restricțiile care se anunță sunt ineficiente, ca să ne facem că facem, forme fără fond, purtăm măștile care nu trebuie acolo unde nu e necesar, și nu pe cele care trebuie unde e indispensabil (în magazinele alimentare unde intră și va intra oricine ar trebui să fie obligatorii doar măști FP2, ca și în spitale, policlinici). Când există atâtea protocoale clare din țări unde pandemia e sub control ai noștri iarăși vin cu originalități și se fac iarăși că fac. Iar media paralelă cu realitatea se isterizează că unde sunt păturile AŢI sau antiviralele, că nu a ajuns la ei știrea principală că antiviralele nu servesc la nimic, doar vaccinul și că de la AŢI nu scapă cinci dintr-o sută, deci efortul trebuie pus pe restricții, și pe cele de fond de care am mai scris.

Nu-i nimic. O viitoare sală la Muzeul Militar va înregistra o victorie, ceva mai scump plătită, și tura asta. Totdeauna am iubit sfârşitul Ciumei lui Camus, când bătrânul astmatic îi prevestește doctorului Rieux ce vor face oficialii orașului după epidemie: „Parcă-i văd : Morții noștri… și după discurs se vor duce să ia o gustare””, a spus Pippidi, pe România Curată.

 

Comentarii
Adauga un comentariu