Prima pagină » National » Alocație copii 2024! Cât primesc copiii anul acesta și care sunt actele pentru alocație

Alocație copii 2024! Cât primesc copiii anul acesta și care sunt actele pentru alocație

14 mai 2024, 14:53,
BZI.ro, în National

Alocațiile de stat pentru copii în 2024 au fost majorate la începutul anului acesta și virate în luna februarie. Vezi în continuare cât este cuantumul alocației și ce acte trebuie să depui pentru a primi ajutorul din partea statului.

Valoarea alocației pentru copii în 2024

În acest moment 3,6 milioane de copii și adolescenți care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari la alocațiile de stat. Alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani crește cu 88 de lei, actual părinții primind pentru copiii lor suma de 719 lei. Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei.

Alocația era anterior în cuantum de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani. „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede art. 3, al. 2 din Legea nr 61 din 1993. În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variate între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite.

Părinții au primit alocațiile mărite din luna februarie a acestui an. Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei. Alocațiile pentru copii sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitățile de plată a alocației includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat poștal.

Acte necesare pentru alocație

Copiii de până la doi ani sau cei care suferă de handicap vor beneficia de sume mai mari de bani. Statul consideră că aceste categorii de copii au necesități mai mari și, prin urmare, cheltuieli mai mari.

Pentru ca un copil să primească alocație, părinții trebuie să depună un dosar care să conțină mai multe documente, printre care o cerere, buletinele părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, etc.

Tot mai mulți părinți români vor să primească alocația copiilor pe card, iar plățile se fac în perioada 8-10 a fiecărei luni, cu mențiunea că pot există și întârzieri, în funcție de bancă sau în funcție de faptul că data poate pică în weekend.

Copii de până la doi ani primesc 719 de lei, iar copiii de până la 18 ani primesc 292 de lei.

Iată actele necesare pentru alocația de stat pentru copii în 2024: cerere alocație pentru copii actualizată în 2024, carte de identitate /BI părinţi, certificat de naştere copil, certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă), hotărâre de încredinţare, dacă este cazul, hotărâre de adopţie, dacă este cazul, extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024