Lovitură dură încasată pentru românii care lucrează în această țară pentru că alocațiile copiilor români ar putea fi tăiate. Măsura face parte din planul electoral al Uniunii Creștin-Democrate, partidul Angelei Merkel.
Vorbim despre faptul că, potrivit celor care au inițiat planul, alocațiile copiilor ar trebui corelate cu costul vieții din țara în care sunt aceștia.
Alocațiile copiilor români ar putea fi tăiate
O propunere controversată a fost inclusă în programul electoral al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul fostei cancelare Angela Merkel, care vizează o posibilă reducere a alocațiilor pentru copiii români ai căror părinți lucrează în Germania. Această măsură ar urma să afecteze copiii din România care primesc sprijin financiar din partea statului german. Anunțul a fost făcut înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 23 februarie.
CDU, care se apropie de AfD, formațiunea germană de extremă dreaptă, susține că aceste alocații ar trebui să fie ajustate în funcție de costul vieții din țara în care locuiesc copiii. În cazul României, costurile ar fi mai mici decât cele din Germania, motiv pentru care se preconizează o scădere a sumelor acordate. În schimb, CDU promite să crească alocațiile pentru copiii care trăiesc direct în Germania.
Programul electoral al CDU stipulează clar că alocațiile familiale pentru copiii care trăiesc în afacerea UE vor fi reglate în funcție de costurile de trai specifice fiecărei țări. Astfel, dacă în România costurile sunt mai scăzute decât în Germania, părinții care muncesc în Germania dar au copiii în România ar putea primi o sumă mai mică.
Datele din 2023 arată că Germania a alocat aproximativ 525 de milioane de euro pentru alocațiile copiilor care locuiesc în alte țări UE, dar sunt copii ai muncitorilor germani. În România, aproape 31.200 de copii au beneficiat de 27 de milioane de euro, conform statisticilor. Deși nu se știe exact cât ar economisi statul german prin implementarea acestei măsuri, specialiștii avertizează că ar exista un volum mare de muncă administrativă pentru recalcularea și actualizarea alocațiilor în funcție de condițiile economice ale fiecărei țări europene.
Românii, pe locul doi în topul imigranților
Alegerile din Germania se desfășoară într-un context politic-economic dificil. Principala temă a partidelor este legată de imigranți, despre modul în care aceștia aduc un plus valoare, sau nu, societății în care trăiesc. Potrivit unui raport oficial, românii sunt pe locul doi în topul imigranților.
Alternativa pentru Germania, partid radical de dreapta, aflat pe poziția secundă în sondajele realizate la nivel federal, se află în centrul unor noi controverse după ce a introdus în cutiile poștale din regiunea Karlsruhe „notificări în legătură cu expulzarea” străinilor care nu dețin drept de ședere în Republica Federală.
Pe aceste pliante electorale, care seamănă cu biletele de avion, AfD a tipărit data la care străinii aflați ilegal în Germania ar urma să își înceapă călătoria spre „țara de origine sigură”, respectiv 23 februarie 2025, ziua alegerilor anticipate.
AfD Karlsruhe susține că nu a dorit decât să atragă atenția asupra problemelor care decurg din imigrația ilegală și că „biletele” nu au fost trimise în niciun caz în mod special persoanelor cu origini străine.
În 2022, în Germania trăiau circa 23,8 milioane de oameni cu rădăcini străine, reprezentând 28,7 % din populație. Aproximativ jumătate dintre aceștia (12 milioane de persoane) dețin cetățenie germană. Așadar, alocațiile copiilor români ar putea avea de suferit în Germania în aproape orice context al alegerilor parlamentare.