Prima pagină » International » Exit-poll Germania: Partidul cancelarului Olaf Scholz, înfrângere dură
Exit-poll Germania: Partidul cancelarului Olaf Scholz, înfrângere dură

Exit-poll Germania: Partidul cancelarului Olaf Scholz, înfrângere dură

09 iun. 2024, 21:50, 2 ,
BZI.ro, în International

La alegerile europarlamentare din Germania se prefigurează o surpriză uriașă. Socialiștii (SPD) cancelarului Olaf Scholz a fost depășit de către extremiștii de la AfD.

Sondajele la ieşirea de la urne din Germania, unde urnele s-au închis la ora locală 18.00 (19.00, ora României), arată că alianţa conservatoare CDU/CSU, reprezentată cândva de fostul cancelar Angela Merkel, a ieşit clar învingătoare, cu 29,5-30% din voturi, ceea ce îi conferă un avans decisiv în faţa celorlalte partide, relatează The Guardian.

Verzii par să fi avut o prestaţie dezamăgitoare, obţinând doar 12-12,5% din voturi

În schimb, Verzii par să fi avut o prestaţie dezamăgitoare, obţinând doar 12-12,5% din voturi, faţă de 20,5% în 2019, când au avut al doilea cel mai bun rezultat.

În ceea ce priveşte formaţiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), ea a înregistrat câştiguri foarte clare, rezultatele iniţiale ale sondajelor arătând că sunt pe cale să obţină 16-16,5% din voturi faţă de 11% în urmă cu cinci ani. Acest lucru i-ar plasa în faţa social-democraţilor (SPD) cancelarului Olaf Scholz, care în prezent se estimează că au obţinut doar 14%, chiar mai rău decât rezultatul lor istoric slab din 2019.

Alegerile europene reprezintă, de asemenea, primul test pentru partidul nou înfiinţat al lui Sahra Wagenknecht, BSW, reuşind să obţină din start 5,5-6 % din voturi, ceea ce îl plasează la acelaşi nivel cu partidul liberal FDP.

Pe scurt, toate cele trei partide din coaliţia lui Olaf Scholz în guvernul federal german par să fi fost pedepsite de alegători.

Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU): 29,5%.

Alternativa pentru Germania (AfD): 16.5%
Partidul Social Democrat (SPD): 14%

Verzii: 12%

Democraţii liberi (FDP): 5%

Extremiștii câștigă alegerile în Austria

Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, este cel mai probabil câştigătorul alegerilor europene de duminică din Austria, potrivit unor sondaje publicate de principalele mass-media, informează AFP şi Reuters, informează Agerpres.FPO este creditat cu 27% din voturi, devenind pentru prima dată cea mai importantă forţă politică din ţara alpină.

OVP, partidul cancelarului Karl Nehammer, a ieșit abia pe locul secund cu 23,5%, în timp ce SPO (social-democrații) au 23%.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024