Local

„Alpinistul cu ochii albi” care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale lumii! Alex Benchea a devenit primul român nevăzător care a urcat pe Kilimanjaro

Publicat: 24 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alpinistul cu ochii albi care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale lumii Alex Benchea a devenit primul român nevăzător care a urcat pe Kilimanjaro
Alex Benchea a devenit cunoscut ca "Alpinistul cu ochii albi" care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale lumii și este primul român nevăzător care a urcat pe Kilimanjaro

Alex Benchea, cunoscut ca „Alpinistul cu ochii albi”, este primul român nevăzător care a urcat cele mai înalte vârfuri ale lumii. Tânărul a plecat de la Liceul Special „Moldova” din județul Iași și a reușit să cucerească în doar doi ani Kilimanjaro și Mont Blanc. Alpinistul s-a născut nevăzător, dar acest lucru nu l-a împiedicat să studieze la o universitate și să își urmeze pasiunea pentru sport. Alături de clubul sportiv Climb Again, Alex Benchea a făcut imposibilul posibil și a devenit primul nevăzător care a urcat pe Kilimanjaro

Alex Benchea, cunoscut ca „alpinistul cu ochii albi”, a devenit primul român nevăzător care a urcat pe vârful Kilimanjaro. Tânărul a plecat de pe băncile Liceul Special „Moldova” din județul Iași și dorința de a escalada a pornit din pasiune pentru munți. A devenit membrul Lotului Național de Paraclimbing și face parte din echipa Climb Again de doi ani. Familia „alpinistului cu ochii albi” este alcătuită din șase frați și un singur părinte, la doar doi ani Alex Benchea pierzându-și tatăl. Tânărul, originar din Neamț, a învățat să se descurce singur încă de la șase ani, când a plecat la școala specială pentru nevăzători din județul Iași.

Prima mare cucerire a alpinistului cu ochii albi a fost muntele Kilimanjaro

Alex Benchea a cucerit Kilimanjaro, cel mai înalt vârf din Africa, alături de ghidul internațional Cosmin Andron, în decembrie 2019. O experiență inedită, fiind astfel primul alpinist român nevăzător care a cucerit acest vârf.

„Sunt fericit pentru că am reușit să depășesc imposibilul, iar fiecare nouă ascensiune îmi demonstrează, iar și iar, acest lucru. Dar am mai remarcat un lucru: visele devin realitate dacă ai lângă tine adevărați profesioniști care îți înțeleg visul și îl fac posibil, îngrijindu-se de bugete, echipament, transport, cazare, ghizi. Echipa extinsă de la Climb Again a făcut minuni într-o perioadă tare ciudată pentru noi toți”, a spus Alex Benchea.

Vârful Mont Blanc este cea mai recentă performanță a „alpinistului cu ochii albi”

Cel mai înalt vârf din Alpi, Mont Blanc, a fost cucerit de Alex Benchea la jumătatea lunii iulie a acestul an. Proiectul acestei expediții a început încă din luna ianuarie și, ca de fiecare dată, a avut parte de ajutorul familiei, prietenilor și a colegilor clubului sportiv Climb Again și nu numai.

„În comparație cu ascensiunea din decembrie de pe Kilimanjaro, aceasta din urmă a fost cu mult mai complexă deoarece am parcurs atât porțiuni de drumeție, cățărare pe stâncă, dar și mers pe ghețar folosind colțarii. Pe Kilimanjaro am avut de parcurs doar porțiuni de drumeție, dar acolo partea de aclimatizare a fost esențială”, a mai povestit Alex Benchea.

Pregătirea alpinistului nevăzător pentru marile ascensiuni

Alături de colegul său Răzvan Nedu, tânărul alpinist se antrenează constant pentru competiții. Indiferent dacă vor participa sau nu la anumite competiții, cei doi continuă să își păstreze forma fizică și psihică. Chiar și pe perioada stării de urgență echipa s-a antrenat acasă cu echipamentele de la Climb Again și prin intermediul mediului online.

„După ce starea de urgență a luat sfârșit, eu împreună cu Răzvan și cu alți colegii de la Climb Again am făcut o serie de ascensiuni pe munții din România ca parte din antrenamentul nostru pentru Mont Blanc. Mă antrenez atât cât simt că am nevoie ca să fiu în cea mai bună condiție fizică. Un antrenament în sala de cățărat durează în medie două ore. Dar ascensiunea pe vârful Negoiu, una dintre turele făcute pentru pregătirea expediției din Franța, a durat aproximativ 11 ore”, a precizat Alex Benchea.

Experiența din cadrul clubului Climb Again

Alex Benchea este student în anul al III-lea la Facultatea de Geografie din Cluj. Alături de colegii de la geografie și de la clubul sportiv Climb Again a escaladat mai mulți munți din țară. Cel mai înalt vârf pe care l-a urcat înainte de Kilimanjaro a fost Moldoveanu din România. Clubul Climb Again încurajează și ajută copiii și adulții cu dizabilități să escaladeze.

„M-a impresionat foarte mult pasiunea lor pentru escaladă și dorința lor de a conduce nevăzătorii pe calea independenței. Pe lângă toate acestea, un lucru pe care îl apreciez mult la echipa Climb Again este profesionalismul de care dau dovadă și dorința lor sinceră de a aduce o schimbare în societate”, a mai povestit tânărul alpinist.

Alex Benchea are în continuare vise mărețe

Următorul vârf și ultimul de pe lista actuală de performanțe este Elbrus, cel mai înalt din Europa, care este planificat pentru primăvara anului viitor.

„Vreau să continui pregătirea alături de sportivii din Lotul Național de Paraclimbing și să particip la competiții. Pe termen mediu, îmi doresc să duc la îndeplinire și cel de-al treilea pas al visului meu de a urca acești trei munți, iar ultimul dintre ei este Elbrus, cel mai înalt munte din Europa. Acolo provocarea este dată atât de altitudine, cât și de frigul năprasnic. Pe termen lung, vreau să duc la bun sfârșit proiectul Seven Summits, care presupune escaladarea celui mai înalt munte de pe cele șapte continente”, a încheiat Alex Benchea.

Adauga un comentariu