Local

Alte trei persoane și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus, la Iași. Situația Covid-19 la nivelul județului

Publicat: 02 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alte trei persoane și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus la Iași. Situația Covid-19 la nivelul județului
Niciun deces cauzat de infectarea cu COVID-19 în ultimele 24 de ore în județul Iași

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 02 ianuarie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 27437 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 76 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6426 au fost externate (cu 7 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au inregistrat 3 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 455.

Situația paturilor libere în spitalele suport Covid-19, la Iași

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 02 ianuarie 2021, sunt ocupate 425 de paturi, din care 60 sunt paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 60, 9 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, 18 la Spitalul Mobil Leţcani, 3 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 5 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 7 la Spitalul C.F. Iaşi şi 13 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere 7 paturi ATI, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 1 pat la Spitalul Municipal Paşcani, și 3 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie.

În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 285 de paturi: 44 de paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, 20 la Spitalul Spitalul Mobil Leţcani, 4 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 37 de paturi la Spitalul Hârlău, 15 paturi la Spitalul de Recuperare, 56 de paturi la Spitalul C.F Iaşi, 10 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 25 paturi la Spitalul Militar şi 73 de paturi la Spitalul CF Paşcani.

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate 4 paturi ATI. În momentul de faţă sunt 9 bolnavi confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă pe staţia de dializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

La Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie “Elena Doamna” Iasi, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu sunt ocupate cele două paturi ATI.

Câte persoane se află în izolare

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, astăzi, 02 ianuarie 2021, un număr de 3018 de persoane se află în izolare, iar 4068 de persoane sunt carantinate la domiciliu.

Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 27441 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 28167 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat

A fost aprobată lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state:

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2179-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-24-12-2020/file

Conform Hotărârii nr. 62 din 24 decembrie 2020, măsurile au intrat în vigoare din data de 25 decembrie 2020, ora 00.00, pentru persoanele care sosesc în România din Muntenegru, Andorra, Cehia, Luxemburg, Elveţia, Liechtenstein, Croaţia, San Marino, Portugalia, Macedonia de Nord, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Danemarca, Georgia, Slovenia, Serbia, Statele Unite ale Americii, Curacao, Suedia, Belize, Panama, Palestina, Azerbaidjan, Jersey, Puerto Rico, Olanda, Cipru, Slovacia, Turcia, Letonia, Estonia, Republica Moldova, Gibraltar, Marea Britanie, Sint Marteen si Africa de Sud.

Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr. 553/15.07.2020, Anexa 3, art. 2, alin. 2, litera a) – l).

Lista actualizată poate fi consultată pe pagina de internet a Institutului Naţional de Sănătate Publică, la link-ul www.cnscbt.ro.

Măsuri ce trebuie respectate

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:

  • purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
  • păstrarea distanţării fizice,
  • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

De asemenea, rugăm persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.

Măsura de carantină

Având în vedere numărul mare de solicitari cu privire la suspendarea temporară a măsurii de carantină, în contextul prevenirii infecţiilor cu SARS-COV-2, precizăm celor interesaţi să transmită pe adresa de e-mail [email protected] următoarele date necesare:

  • Cerere de suspendare temporară;
  • Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
  • Copii ale cărţilor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
  • Data şi, după caz, intervalul orar, la care se intenţionează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieşire);
  • Punctul de trecere al frontierei tranzitat;
  • Mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
  • Contractul de muncă în afara ţării sau alt document echivalent, după caz;
  • Documente medicale justificative (dacă este cazul);
  • Dovada programare, cu data şi ora, eventual interval orar, la medic pentru investigaţii/tratamente sau proceduri medicale/consultaţii medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
  • Documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
  • Numar de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.
Adauga un comentariu