Crescătorii de bovine din Iași vor putea obține și anul acesta subvenția de 347,47 de euro/vaca de lapte, dacă depun cererile unice de plată la APIA. Pentru măsura PD-21-Sprijin cuplat pentru venit-vaci de lapte, cuantumul anual este unitar în perioada 2023-2027. Cererile unice de plată se depun în perioada 3 martie – 30 mai 2025. În anul 2024 au fost efectuate plăți de peste un milion de euro pentru beneficiarii din Iași
Crescătorii de bovine din Iași pot obține și anul acesta subvenția pentru vaca de lapte
Fermierii din domeniul zootehnic, din Iași, pot obține și anul acesta subvenția în valoare de 347,47 de euro/vaca de lapte, acordată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Instituția a publicat condițiile de eligibilitate pentru acest an. Pentru măsura PD-21-Sprijin cuplat pentru venit-vaci de lapte, cuantumul anual este unitar în perioada 2023-2027.
Vacile de lapte din exploataţie, pentru care beneficiarul solicită sprijin cuplat pentru venit, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să nu fi beneficiat în anii anteriori de intervenția PD 22 TC (taurina de carne) în campaniile 2023 și/sau 2024, bovinele să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a actelor de către fermier, să fie înscrise/înregistrate în Registrul Genealogic al Rasei, secțiunea principală sau suplimentară. Producătorul care solicită sprijinul cuplat pentru venit trebuie să valorifice lapte în perioada cuprinsă între prima zi după data-limită de depunere a anului de cerere anterior și data-limită de depunere a anului de cerere curent, iar fermierii solicită sprijin cuplat pentru venit pentru un efectiv de minimum 10 şi maximum 250 de capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană, care pot solicita sprijin pentru un efectiv cuprins între 5 şi 250 capete de lapte inclusiv, pe beneficiar, în exploatații, cu cod ANSVSA. Crescătorii de bovine au încasat în 2024 peste 500 de euro pe cap de animal.
Începe campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2025
Fermierii din Iași trebuie să fie înregistrați în Baza de Date Electronică a ANSVSA și să dețină un cod de exploatație, să dețină autorizare/înregistrare sanitar-veterinară pentru întreaga exploatație, cu cod ANSVSA, și trebuie să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice pe întreaga perioadă a angajamentului.
Fermierii din Iași vor putea depune cererile unice de plată în perioada 03 martie – 30 mai și fără obligația de a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației AGI Online, conform Instrucţiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA www.apia.org.ro.
În situația în care se accesează și scheme din sectorul zootehnic, fermierii se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.
Astfel, funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea programării pentru depunerea Cererilor de Plată.
La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de Plată pentru Campania 2025.
Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține exploatații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe. Crescătorii de bovine din Iași pot obține și anul acesta subvenția de 347,47 de euro/vaca de lapte, dacă depun cererile la APIA până la finalul lunii mai 2025.