International

Alţi trei poliţişti, acuzaţi de complicitate în moartea lui George Floyd

Publicat: 04 iun. 2020
George Floyd omorât de forțele de ordine
George Floyd și polițistul Derek Chauvin

Procurorul general din Minnesota a modificat acuzaţia contra fostului poliţist care l-a imobilizat cu genunchiul pe gât pe George Floyd, ridicând-o la omor de gradul doi. În acelaşi dosar au fost inculpaţi şi alţi trei poliţişti pentru complicitate la moartea bărbatului de culoare în vârstă de doar 46 de ani, relatează DPA.

Uciderea lui Floyd a declanşat zile de tulburări în Statele Unite ale Americii şi nu numai. Protestatarii şi-au arătat nemulţumirea şi au cerut să se pună capăt brutalităţii poliţiei împotriva afro-americanilor. Manifestaţii au exteriorizat o furie mocnită în legătură cu rasismul şi metodele dure de aplicare a legii.

Declarația procurorului general din Minnesota

Acuzaţiile vin în întâmpinarea uneia din principalele revendicări ale membrilor familiei lui Floyd, care au menţionat că, pentru ei, justiţia înseamnă că toţi poliţiştii implicaţi în decesul acestuia să fie traşi la răspundere.

„Pentru familia lui Floyd, pentru comunitatea noastră dragă şi pentru toţi cei care ne privesc, spun că George Floyd a contat, a fost iubit, familia sa a fost importantă, viaţa sa a fost valoroasă şi vom căuta să se facă dreptate pentru el şi pentru dumneavoastră”, a spus procurorul general de Minnesota, Keith Ellison, într-o conferinţă de presă.

Ellison a ţinut să evidenţieze cât de dificil poate fi să condamni poliţişti cu o conduită necorespunzătoare în SUA şi a recunoscut că drumul care urmează s-ar putea dovedi „dificil”. Acesta a cerut comunităţii să aibă răbdare, în contextul în care echipa sa a lucrat pentru a construi un dosar solid.

„Facem dreptate prin orice mijloc legal şi etic pe care îl avem la dispoziţie”, a mai declarat el.

Filmul morții lui George Floyd

Reamintim faptul că Derek Chauvin, care riscă până la 40 de ani de închisoare sub acuzaţia de omor de gradul doi, a fost filmat în timp ce a apăsat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape nouă minute. Alţi doi poliţişti par să fi fost cu genunchiul pe spatele bărbatului, în timp ce un al patrulea stătea în apropiere, ţinându-i la distanţă pe trecători.

Nu există niciun semn ca fapta doveditoare că Floyd s-ar fi opus reţinerii. Bărbatul a fost auzit strigând după ajutor, spunând că nu poate să respire. O autopsie independentă a concluzionat că a murit de asfixiere.

Nu este clar cum acuzaţiile împotriva poliţiştilor, care vin în mare măsură în întâmpinarea solicitărilor familiei lui Floyd, vor afecta mişcarea de protest de la nivel naţional.

Toţi cei patru poliţişti au fost demişi în urmă decesului lui Floyd, la 25 mai în Minneapolis, Minnesota.

George Floyd, infectat cu noul coronavirus

George Floyd, bărbatul de culoare ucis de poliţişti pe 25 mai în Minneapolis, a fost testat post-mortem pentru Covid-19. Rezultatul este pozitiv, potrivit unui nou raport de autopsie al districtului Hennepin, informează CNN.

Raportul arată că probele prelevate post-mortem au rezultat „pozitive pentru ARN-ul 2019-nCoV”.

Medicul legist şef Andrew Baker a spus că acest tip de test făcut pentru autopsie, prin PCR, poate arăta un rezultat pozitiv „la săptămâni după instalarea şi trecerea bolii”.

Baker a mai spus că „rezultatul autopsiei cel mai probabil reflectă prezenţa asimptomatică dar persistentă a infecţiei”, astfel că nu a avut un rol în moartea lui Floyd şi este puţin probabil ca el să fi fost contagios.

O autopsie independentă a arătat că bărbatul a murit în urma asfixierii.

Adauga un comentariu