Ieșenii care s-au căsătorit în anii 70 au ajuns să formeze cele mai longevive cupluri. O căsnicie de durată se datorează mai multor elemente, iar divorțul nu a reprezentat niciodată o opțiune pentru aceștia
Diferențele dintre generații sunt clare, iar aceste lucruri se văd și în numărul divorțurilor, care ajung la peste 500 doar în Iași. Oamenii care s-au căsătorit cu zeci de ani în urmă nu au privit niciodată cu ochi buni divorțul, astfel că apelau rareori la o astfel de hotărâre. În anul 2023, 593 de familii au sărbătorit 50 de ani de la căsătorie în Iași.
Ieșenii care formează cele mai longevive cupluri
Profesorul univ. dr. Nicu Gavriluță explică elementele care contribuie la asigurarea unei căsnicii de lungă durată. Persoanele care s-au căsătorit în anii 70 se bazau pe un anumit set de valori și principii la care nu au renunțat niciodată.
„Există cercetări sociologice care arată că există anumite explicații pentru durabilitatea unei căsătorii. Una dintre ele este cea legată de credință. Deși am avut o perioadă comunistă, prin excelență atee, românii, mai mult sau mai puțin discreți, și-au păstrat credința și au practicat-o. Prin urmare, căsătoria se întemeia pe taina cununiei, pe care oamenii o respectau, chiar dacă nu o înțelegeau prea profund. Cei doi soți nu uitau de momentul când se aflau în fața preotului, chiar dacă existau anumite derapaje, perioade mai dificile, neînțelegeri. O altă explicație, căsătoriile în perioada anilor 70 se făceau în mod clasic.
Oamenii se cunoșteau direct, aveau, în prealabil, o experiență a unei prietenii. Înainte, căsătoriile se făceau după ce familiile stabileau de comun acord că tinerii se potriveau din mai multe puncte de vedere. Oamenii din perioada 70 au colaborat împreună, își stabileau obiective, își făceau o locuință, își cumpărau, poate, o mașină, construiau ceva împreună, care dăinuia în timp, iar lucrurile acestea te leagă toată viața. Desigur că vorbim aici de cazuri în care oamenii s-au iubit și încă se iubesc, care au avut parte de o viață frumoasă și și-au îndeplinit dorințele fără să îl neglijeze pe celălalt”, a precizat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță.
Desigur că există și situațiile în care oamenii nu s-au înțeles, dar nu au renunțat la căsătorie din cauza opiniei comunității.
„Desigur că mai există și cealaltă latură, mulți proveneau din anumite medii, în care părinții nu au renunțat niciodată la căsnicie în ciuda problemelor. Deci exista și această responsabilitate de a nu rupe această tradiție, plus că, în special din punctul de vedere al unui femei, atrăgeai asupra ta stigmatul social. În special în comunitățile rurale, cei care divorțau nu erau priviți cu ochi buni, astfel că unii ajungeau să treacă cu vederea neînțelegerile și să cadă la un acord cu partenerul lor, să continue împreună”, a transmis prof. univ. dr. Nicu Gavriluță.
Generațiile mai tinere au alte principii
Tinerii din ziua de azi sunt mult mai superficiali în ceea ce privește căsnicia. Divorțul nu mai reprezintă un subiect tabu în comunitățile din România, iar acest lucru se vede și din statistici.
„Diferențele față de generațiile mai tinere sunt destul de mari. Persoanele de atunci, de obicei, nu aveau prea multe foloase financiare, astfel au fost nevoiți să muncească împreună, să fie o echipă, astfel că satisfacțiile erau mult mai mari când aveau o reușită. Tinerii din generația actuală renunță mult mai ușor în fața unei probleme și aleg divorțul. Este de înțeles, mulți care se căsătoresc o fac pe baza banilor primiți de la părinți, iar sprijinul financiar din partea familiei este important pentru ei.
Odată ce ajung pe cont propriu, apar probleme și în căsnicie, din start este ceva care nu este construit de ei. De asemenea, mulți se cunosc în mediul online, se întâlnesc în persoană, iar după hotărăsc să se căsătorească. Când ajung să fie puși în fața unei situații mai delicate, atunci văd cum reacționează celălalt, iar de aici pot apărea certurile, nemulțumirile, iar pentru ei este mai simplu să renunțe și să fie din nou pe cont propriu”, a adăugat profesorul.
Desigur că iubirea și înțelegerea pot să asigure o viață îndelungată și fericită pentru cei doi, iar diferențele sunt uitate.
„Sunt foarte multe elemente care influențează o căsnicie, atât interioare, cât și exterioare, însă înțelegerea și iubirea dintre cei doi ar trebui să asigure un climat potrivit. Acum depinde foarte mult de caracterul fiecăruia și ce își doresc de la acea căsnicie, iar cei care se potrivesc cu adevărat, căsătoria lor va dăinui în timp”, a încheiat profesorul.
Căsniciile de durată se datorează faptului că, în anii 70, ieșenii care formează cele mai longevive cupluri aveau o mentalitate diferită.