Stiri medicale

Ce se întâmplă dacă am putea opri îmbătrânirea, precum peștele killi?

Publicat: 29 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă dacă am putea opri îmbătrânirea precum peștele killi
Am putea opri îmbătrânirea

Am putea opri îmbătrânirea? La fel ca peștii africani killi, care reușeșc să suspende efectele timpului asupra metabolismului lor, oamenii ar putea face același lucru și în viitor. Cercetătorii studiază animalul acesta pentru a-i aplica funcționarea pe corpul uman.

Peștele killi are suficiente pentru a face pe mulți oameni să fie invidiosi… și suficiente pentru a le pune gand rau chirurgilor cosmetici! El este capabil să suspende efectele timpului asupra metabolismului său. Am văzut deja acest lucru în multe filme de ficțiune științifică, în special în călătoriile interstelare. Ce se întâmplă dacă am putea aplica această „animație suspendată” oamenilor? Cercetătorii lucrează la această problemă, potrivit unui studiu publicat în revista Science pe 21 februarie.

Am putea opri îmbătrânirea?

Ucigașul turcoaz se găsește în Africa și reușește să „facă pauză”. Sau mai precis, în „diapauză”. Este o formă de animație suspendată, care încetinește mult efectele timpului asupra corpului său. Scopul nu este, evident, ca speciile să nu îmbătrânească, ci mai degrabă să se protejeze împotriva pericolelor climatice, cum ar fi uscăciunea unui lac, de exemplu. Dacă durata sa de viață este cuprinsă între 4 și 10 luni, este capabilă să se întrerupă mult mai mult. În acest timp, nu se mai dezvoltă. Dar cum o face?

Aceasta este întrebarea pusă de cercetătorii de la Universitatea Stanford. Pentru a intra într-o stare de diapauză, peștii își cresc producția de o anumită proteină: CBX7. În mod normal, ajută la păstrarea mușchilor corpului vertebrat și reglează genele organelor. Este ceea ce, odată produsa în cantități mari, plasează vertebratul într-o stare de diapauză.

Din aceste informații, cercetătorii doresc să reproducă acest mecanism pentru oameni și să-i plaseze în animație suspendată precum killi. Acest lucru ar putea, de exemplu, la scară locală, să facă posibilă încetinirea procesului metabolic și limitarea îmbătrânirii? În plus, a fi capabil să „suspende viața” ar putea fi interesant în viitor, pentru călătorii lungi. Spre spațiu, de exemplu!

Adauga un comentariu