Este sezonul în care fructele sunt cele mai căutate. Fructele din Piața Alexandru cel Bun și Piața Nicolina au fost testate cu un aparat care indică nitrații, iar rezultatele au arătat că doar o parte dintre ele sunt bune pentru consum.
Fructele din piață care conțin un nivel ridicat de nitrați
Unele dintre cele mai căutate și consumate fructe ale sezonului sunt căpșunile. Apreciate pentru gustul și beneficiile lor nutritive, căpșunile pot ascunde pericole majore – nivelul ridicat de nitrați. Aceste substanțe, provenite, în principal, din fertilizanți chimici pot afecta sănătatea atunci când sunt consumate în cantități mari.
Un test realizat cu ajutorul unui aparat omologat pentru determinarea nivelului de nitrați a scos la iveală valori îngrijorătoare în căpșunile cumpărate din Piața Nicolina din Iași. Limita maximă admisă de nitrați pentru căpșuni este de 100 mg/kg, însă căpșunile testate au arătat o valoare de 250 mg/kg, ceea ce indică, semnificativ, peste limita legală.
Bărbatul care vindea aceste căpșuni în Piața Nicolina, al căror kilogram era 15 lei, nu a vrut să spună dacă sunt din România sau din import.
„Nu sunt de la mine din grădină, dar sunt foarte bune pentru gem”, a spus bărbatul care comercializa căpșunile în piață.
Ieșenii ar trebui să fie atenți la sursa de proveniență a fructelor și să evite achizițiile impulsive de la comercianții din piață care nu oferă informații clare despre calitate. În lipsa unor controale mai stricte, testarea individuală sau informarea corectă devin esențiale pentru consum și siguranță.
Nitrații, folosiți frecvent în agricultură pentru a stimula creșterea rapidă a plantelor, devin periculoși atunci când se acumulează în cantități mari în fructe și legume. În organism, aceștia pot fi transformați în nitriți, substanțe care pot reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigenul și care sunt asociate cu probleme digestive, afecțiuni cronice și, în cazuri extreme, moartea.
Care sunt cele mai bune fructe din piețe
Au început să apară și primele soiuri de piersici, nectarine, dar și caise. Toate cele trei au fost cumpărate de la aceeași doamnă care a menționat că sunt din Republica Moldova, prețul fiecăruia era de 15 lei/kilogramul. Limita maximă admisă de nitrați este de 60 mg/kg, iar aparatul a arătat că nu sunt periculoase.
Încă se mai pot găsi cireșe românești în piața Alexandru cel Bun, la 30 de lei/kilogramul. Comerciantul vindea cireșe de Cotnari, erau coapte, fără viermi și dulci. Limita maximă admisă este de 50 mg/kg, iar cireșele testate prezentau valori sub 30 mg/kg.
Specialiștii spun că cercetările au arătat dependența strânsă dintre conținutul de nitrați din soluri, apa freatică, legumele și fructele cultivate pe diferite soluri – totul depinde de nivelul de aplicare și de durata de supradozare a îngrășămintelor cu azot, de textura solului, de natura plantelor și de condițiile meteorologice.
Unul dintre cele mai iubite fructe ale sezonului a fost găsit cu un nivel ridicat de nitrați în unele piețe. Căpșunile comercializate în Piața Nicolina au fost testate, iar rezultatele indicate de dispozitivul care măsoară nitrații din fructe și legume au arătat faptul că acestea prezintă un risc major.
LA PUSCARIE CU BISNITARII SI TALHARII SPECULANTI DIN PIATA ALEXANDRU DIN IASI ,PENSIONARI NU MAI CUMPARATI NIMIC DE LA ACESTI TAGANNI NENOROCITI SI CRIMINALI ,OPC ,ANPC IASI CE FACE ??? DE CE NU VERIFICA NIMENI MARFA CE NE ESTE VANDUTA ?? SUNTEM OTRAVITI DE 20 DE ANI !