Actualitate

Ambasadorul Israelului în România: „Orice persoană care suferă de violenţă domestică nu trebuie să tacă, trebuie să vorbească”

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ambasadorul Israelului în România Orice persoană care suferă de violenţă domestică nu trebuie să tacă trebuie să vorbească
David Saranga, ambasadorul Israelului în România

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a făcut o declaraţie, marţi, 11 august 2020, precizând faptul că în timpul pandemiei de Covid-19 violenţa domestică a crescut. Acesta a îndemnat că orice persoană care suferă din această cauză de neiertat „trebuie să vorbească” şi să facă ceva.

Ambasadorul Israelului în România, despre violenţa domestică

David Saranga a făcut o donaţie ce a constat în electrocasnice şi alimente neperisabile Centrului maternal Casa Agar al Asociaţiei Touched România. Ambasadorul a ținut să menționeze că orice persoană care suferă de violență domestică nu trebuie să țină ascuns acest aspect, ci trebuie să facă ceva pentru a pune capăt situației prin care nu trebuie să treacă nimeni niciodată. Acest centru maternal ajută persoanele care se află în situații de acest tip și trebuie să se implice mult mai multă lume pentru a pune stop violenței fizice sau psihice.

„Orice persoană care suferă de violenţă domestică nu trebuie să tacă, trebuie să vorbească, trebuie să facă ceva. Faptul că centrul ajută femeile în nevoie ne-a făcut pe noi să sprijinim şi să ajutăm acest centru. Atunci când vorbim despre violenţa domestică nu este vorba numai de violenţă fizică, poate să fie şi violenţă psihică şi atunci scopul activităţii noastre este să scoatem în evidenţă faptul că oamenii sunt în nevoie şi oriunde putem să ajutăm, cu micul ajutor pe care îl aducem, acolo o să fim. (…) Atunci când a început pandemia şi am auzit despre acest fenomen care se întâmplă peste tot, în toată lumea, când femeile sau copiii sunt în nevoie din cauza violenţei domestice, atunci am hotărât să ne implicăm şi să vedem cum putem să ajutăm”, a afirmat ambasadorul israelian.

Peste 400 de mame și copii au ajuns la Centrul maternal Casa Agar

Anca Nistor, coordonator al Centrului maternal Casa Agar din cadrul Asociaţiei Touched Romania, a declarat faptul că circa 450 de mame şi copii au ajuns, din anul 2006 de când a început proiectul, în acest centru. Coordonatorul a ținut să adauge că femeile ajunse în această instituție trec mai întâi printr-o perioadă de acomodare, iar apoi participă la activităţi de dezvoltare şi recuperare fizică și mentală. Totodată, femeile învaţă să-şi îngrijească copiii şi pot participa la cursuri de calificare în domenii căutate pe piața muncii.

„Avem o întâlnire – „ora adevărului” se numeşte – când trebuie să stea împreună şi să-şi zâmbească şi dacă ele sunt supărate nu-şi pot zâmbi şi atunci întâlnirea aceasta le forţează să înveţe să-şi spună lucrurile până a intra la ora adevărului, astfel încât să-şi poată zâmbi”, a mai povestit Anca Nistor.

Un exemplu ar fi acela al Elenei, alături de băieţelul său, Cristian, în vârstă de 3 ani, se află în acest centru de aproximativ un an. Aceasta a relatat că a ales această soluţie după câţiva ani de violenţă domestică.

„Nu aveam unde să mă duc cu copilul. Nu am mai putut să mai rezist şi am căutat. Am ajuns aici, un loc sigur pentru copil”, a spus Elena.

O altă femeie aflată în centru este Mihaela, o tânără care are un băieţel, Benjamin, de 5 luni. Ea nu a mers niciodată la şcoală, iar la centru învaţă să scrie să citească. De asemenea, Andreea, o tânără de 17 ani, victimă a violenţei domestice, se află la centru împreună cu fetiţa sa, Raisa.

Mămicile de la Casa Agar i-au dăruit ambasadorului israelian săculeţi cu lavandă şi o scrisoare.

Adauga un comentariu