Economic Local

Amenzi de 120.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Iași. Depozitările necontrolate de deșeuri sunt în continuare o problemă

Publicat: 01 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Amenzi de 120.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Iași. Depozitările necontrolate de deșeuri sunt în continuare o problemă
Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei, în ultima lună. Cele mai mari probleme sunt la depozitările de deșeuri, situații reclamate și de ieșenii care locuiesc în zona metropolitană

Comisarii de mediu din cadrul Comisariatului Județean Iași – Garda Națională de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei, în ultima lună. Neconformitățile constatate în urma verificărilor efectuate de către comisarii de mediu sunt neîndeplinirea obligațiilor din actele de reglementare, depozitarea necorespunzătoare de deșeuri, abandonarea de deșeuri, depozitarea pe platformă pentru depozitarea de deșeuri vegetale și gunoi de grajd a unor deșeuri interzise la depozitare.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, funcționarea fără autorizație de mediu, nerespectarea obligației legale de colectare separată a deșeurilor, dar și neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor sau nepunerea la dispoziție a informațiilor solicitate. Multe nereguli au fost găsite și la primăriile din Iași, unde erau mormane de gunoaie.

Amenzile date de Garda de Mediu Iași sunt, mai ales, pentru depozitările de gunoaie

Comisarii de mediu au verificat mai multe reclamații ale ieșenilor și o parte dintre ele s-au confirmat. Ieșenii sunt nemulțumiți de mormanele de gunoaie pe care le găsesc, mai ales în mediul rural, de faptul că se construiesc blocuri și alte clădiri în oraș și în zona metropolitană, dar nu se respectă condițiile de mediu, precum și de zgomotele și praful produse de lucrări. Numai în acest an, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași a primit 265 de reclamații, mai multe ca în anul precedent, în aceeași perioadă. Specialiștii de mediu susțin că cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde se aruncă gunoaiele, din cauza faptului că este mai dificilă prinderea celor care încalcă legislația de mediu.

Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice).

Comisarii de mediu verifică reclamațiile privind ambrozia

Ieșenii reclamă la instituțiile de mediu faptul că proprietarii terenurilor cu ambrozie nu au eliminat această plantă, deși este obligatoriu. Distrugerea acestei buruieni se face, potrivit obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și de către beneficiarii lucrărilor de construcții în care au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze, în scris, autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării și aplicării lucrărilor de combatere. Comisarii Gărzii de Mediu Iași vor verifica reclamațiile depuse de cei nemulțumiți de faptul că proprietarii terenurilor nu au eliminat această plantă.

Amenzile care pot fi aplicate de Garda de Mediu Iași sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Adauga un comentariu