Mai multe amenzi și plângeri penale pentru tăierile ilegale de lemne din Iași au fost aplicate de Direcția Silvică Iași. De asemenea, a crescut numărul reclamațiilor depuse la Garda Forestieră sau Direcția Silvică Iași
Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei în ultima lună și a formulat către organele de control un număr de 12 plângeri penale. Ca urmare a schimbării legislației, orice tăiere ilegală de lemne este considerată infracțiune, și hoții riscă să facă închisoare, astfel că nu sunt doar amendați, ci se aleg și cu dosar penal. De asemenea, a crescut numărul reclamațiilor depuse la Garda Forestieră sau Direcția Silvică Iași.
Mai multe amenzi și plângeri penale pentru tăierile ilegale de lemne înregistrate la Iași
Astfel, zeci de reclamații au fost depuse de ieșeni la Direcția Silvică și Garda Forestieră Suceava, cu privire la transporturile de lemne sau tăierile ilegale. Aceștia surprind diverse transporturi de lemne și, dacă li se pare suspect acel transport, trimit sesizările către instituțiile abilitate să ia măsuri. În anul 2025, a crescut numărul sesizărilor depuse de ieșeni la instituțiile cu activități în domeniul silvic. Angajații Direcției Silvice Iași, împreună cu cei de la Garda Forestieră, Garda de Mediu, poliție și jandarmerie, au verificat aceste sesizări, iar mare parte dintre ele s-au confirmat.
În unele situații, hoții de lemne s-au ales cu amenzi, dar și cu plângeri penale. Mai mult, dacă aceștia sunt găsiți vinovați de către instanțele de judecată, riscă să facă închisoare de la 1 până la 5 ani. Confiscarea materialelor lemnoase, fără acte, va fi aplicată de la o cantitate minimă de 5 metri cubi, față de 10 metri cubi anterior. Infracțiunile, precum falsificarea datelor informatice de natură silvică, vor fi pedepsite cu 1-5 ani de închisoare. Multe nereguli au fost descoperite de autorități în cadrul controalelor mixte, în trafic.
Ieșenii pot verifica transporturile de lemne în aplicația SUMAL 2.0
Specialiștii în silvicultură verifică în permanență pădurile din Iași, iar orice reclamație primită din partea cetățenilor este verificată. Astfel, ieșenii, dar nu numai, pot verifica în aplicația SUMAL 2.0 dacă transportul de lemne este legal sau pot suna la 112, dacă au suspiciuni că acesta este ilegal. Din anul 2020, hoții de lemne pot fi prinși cu ajutorul acestei aplicații. SUMAL previne activitățile ilegale prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național, privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt obiectiv al SUMAL (Sistemul informatic integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) este practica unitară în evidență gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite. Pe de altă parte, a scăzut volumul de material lemnos tăiat ilegal în județul Iași, potrivit datelor furnizate de Direcția Silvică Iași.
Suprafața de fond forestier, la nivelul județului Iași, este de 97.606 hectare, respectiv 17 la sută din suprafața totală a județului. O suprafață de 65.975 hectare este fond forestier proprietate publică a statului – 68% –, iar 31.631 hectare reprezintă alți deținători (UAT-uri, persoane juridice și fizice) – 32%. Suprafața totală de fond forestier administrată de Direcția Silvică Iași este de 72.206 hectare, din care 69.753 hectare sunt în județul Iași, iar alte 2.473 de hectare, în județul Vaslui. De asemenea, Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei în ultima lună și a formulat către organele de control un număr de 12 plângeri penale.