Local

AN Apele Române ia măsuri de protecție împotriva inundațiilor pe râul Prut: Au fost construite diguri din saci pentru protejarea localităților

Publicat: 06 iul. 2020
Echipele AN Apele Române au construit diguri provizorii din saci pentru protejarea inundațiilor pe râul Prut, aflat sub avertizare de cod portocaliu
AN Apele Române a construit diguri din saci pentru protejarea inundațiilor pe râul Prut

Echipele Agenției Naționale Apele Române au luat măsuri suplimentare de protecție împotriva inundațiilor pe râul Prut. Sunt construite diguri de apărare din saci pentru apărarea localităților situate în zonele joase. Râul Prut se află sub avertizare hidrologică din a doua parte a lunii iunie ca urmare a propagării viiturii venite dinspre sectorul ucrainean

Echipele Agenției Naționale Apele Române iau măsuri de protecție împotriva inundațiilor pe râul Prut. Astfel, sunt amenajate mai multe diguri de apărare din saci pentru protejarea localităților situate în zonele de vale. În urma verificărilor efectuate de echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad cu privire la modul de comportare a digului de apărare de pe râul Prut, în zona stațiilor de pompare Bumbata și Berezeni din județul Vaslui s-a constatat apariția unor infiltrații la piciorul digului.

„Aceste infiltrații s-au produs din cauza unor fisuri apărute la conductele de refulare a stațiilor. Menționăm că stațiile de pompare aparțin ANIF Vaslui. Reprezentanții SGA Vaslui au anunțat reprezentanții ANIF în legătură cu avaria care a apărut la lucrarea aflată în administrarea acestora. În același timp, echipele SGA Vaslui au intervenit prompt cu saci și utilaje și au realizat potcoave din saci cu ajutorul cărora s-a reușit echilibrarea presiunii apei și stoparea infiltrațiilor la dig”, au explicat oficialii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Populația din localitățile joase de pe malul Prutului este protejată de inundații

Odată cu lucrările executate de specialiștii Apelor Române, măsurile suplimentare care au fost luate au evitat inundarea unor obiective socio-economice, iar populația din zonă a fost protejată.

„Subliniem faptul că râul Prut se află sub avertizare hidrologică din a doua parte a lunii iunie ca urmare a propagării viiturii venite dinspre sectorul ucrainean. Din acest motiv, digurile se află sub o presiune continuă exercitată de nivelurile crescute ale apei râului Prut, unde cotele de apărare, respectiv de inundație sunt depășite la această oră”, au mai explicat oficialii ABA Prut-Bârlad.

A fost prelungit codul portocaliu pe râul Prut

Reamintim că a fost reactualizată avertizarea hidrologică Cod Portocaliu pe râul Prut, în aval de Stânca-Costești, aferent județelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, valabilă până luni, 6 iulie, la ora 24:00. De precizat și faptul că personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor a intervenit pe râul Prut, în zona digului Brăteșul de Sus, unde s-au format blocaje de arbori. Din cauza nivelurilor crescute, pe cursul de apă transfrontalier au fost antrenați copaci uscați, care au fost îndepărtați din albie pentru a nu crea probleme în aval. Situția este sub control la barajul Stânca-Costești.

„Starea tehnică a digului este foarte bună și asigură tranzitarea în condiții de siguranță a apelor mari propagate ca urmare a descărcărilor controlate din acumularea Stânca-Costești. În comparație cu viiturile anterioare din anii 2008 și 2010, nivelurile înregistrate la digul de apărare a râului Prut pe malul românesc sunt inferioare. În amonte de Acumularea Stânca-Costești, nivelurile sunt în continuă scădere”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Adauga un comentariu