WoW!

Analize vtm mărit – Ce înseamnă și cum se interpretează

Publicat: 25 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Analize vtm mărit - Ce înseamnă și cum se interpretează
VTM este un acronim care se folosește atât pe rețelele de socializare, cât și în domeniul medical

Cu siguranță, ai văzut, măcar o dată până acum, acronimul vtm în mediul online. Pe Facebook sau pe Instagram sunt comentarii unde apare vtm. Astăzi aflăm ce înseamnă. De asemenea, vorbim și despre interpretare analize vtm mărit.

În mediul online, vtm se foloseşte pentru a-i face, spre exemplu, o declaraţie de dragoste partenerului de cuplu. Acronimul vine de la ViaŢa Mea. Împreună cu tbx, înseamnă Viaţa mea, te iubesc!.
Bineînţeles, există şi alte sintagme pentru care se foloseşte acronimul VTM. Iată câteva dintre ele:

  • Variable Torque Management;
  • Visa Travel Money;
  • Viral Transport Medium etc.

Ce înseamnă vtm pe Facebook

Ca şi pe Instagram, vtm are aceeaşi semnificaţie şi pe Facebook. Persoanei dragi, pentru care ai crush, să zicem, îi spui vtm. Astfel îţi arăţi public afecţiunea faţă de ea. Bineînţeles, poţi scrie vtm şi într-un simplu sms. Ideea este că vorbim despre un limbaj specific mediului online şi utilizatorilor cu vârsta până în 20 de ani. Hai să vedem ce înseamnă la analize vtm mărit.

Ce înseamnă analiza vtm

Dacă e să vorbim despre medicină, VTM este acronim al sintagmei Volum Trombocitar Mediu. Este un parametru şi face referire la uniformitatea de mărire a populaţiei trombocitare. Medicii recomandă analiza la sânge pentru VTM atunci când suspectează că pacientul suferă de hipertiroidism sau în cazul bolilor mieloproliferative.
Dacă VTM are valori mari, înseamnă că poate fi: deficit de vitamina B12, preeclampsie, ateroscleroză, sindrom Epstein etc. Dacă însă are valori scăzute, am putea vorbi despre: hipersplenism, trombocitopenie septică, anemie aplastică şi nu numai.

Interpretare analize vtm mărit

În cazul în care ai făcut analize la sânge, iar valoarea VTM este destul de mare, destul de posibil să se semnaleze o problemă precum: morfologie anormală, infecţii, boli antiinflamatorii, tumori şi nu numai. Acest lucru (adică la analize să fie vtm mărit) este valabil în situaţia în care este vorba despre trombocitoză. În cazul fumătorilor, se spune că valoarea mare a VTM înseamnă, inclusiv, factor de risc pentru apariţia aterosclerozei.

VTM se calculează după formula aceasta: VTM(fL)= [PCT (Plachetocrit) (%) / Nr. trombocite (x103/μL)] x1000.

Pregătirea pacientului înainte de analize la sânge

Iată ce trebuie să facă oricare pacient înainte de recoltarea probelor de sânge. Nerespectarea acestor lucruri poate altera rezultatele analizelor, iar drept urmare nici tratamentul nu va fi cel adecvat:

  • nu face nici o schimbare în dieta alimentară cu 3 săptămâni înainte de analize;
  • asigură-te că ai o greutate corporală stabilă;
  • nu mânca şi nu bea nimic cu 12 ore înainte de analize;
  • evita sucurile acidulate;
  • nu consuma alcool cu 72 de ore înainte de a ţi se preleva sânge;
  • nu fuma şi nu mesteca gumă;
  • încearcă să nu iei celelalte tratamente (asta în cazul în care ai zilnic un tratament de administrat dimineaţa);
  • hidratează-te bine cu 3 zile înainte de analiză. Apa poate dilata vasele de sânge, iar acestea vor fi mai vizibile la analize.

În materialul video de mai jos găsești mai multe informații despre interpretarea analizelor medicale:

Adauga un comentariu