Prima pagină » Local » Angajații de la CET contestă deciziile de pensionare, după ce Ministerul Muncii nu a fost de acord cu recalcularea sumelor. Sorin Turcu: „Este dreptul nostru” – FOTO

Angajații de la CET contestă deciziile de pensionare, după ce Ministerul Muncii nu a fost de acord cu recalcularea sumelor. Sorin Turcu: „Este dreptul nostru” – FOTO

27 iul. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

După ce sindicaliștii din termocentralele din România au făcut greva foamei la București, deciziile de pensionare anticipată au început să apară. Totuși, oamenii le contestă, deoarece nu se face recalcularea sumei de care vor beneficia

Acum o lună, toți sindicaliștii din termocentrale au mers în fața Ministerului Muncii pentru a face greva foamei. Au recurs la acest gest, deoarece Guvernul nu respecta Legea nr. 197 din 2021, privind pensionarea personalului din termocentrale înaintea vârstei de 65 de ani. Doar că a apărut o nouă problemă, pentru perioada 2001-2023 nu li se vor lua în considerare bonusurile pentru condițiile periculoase în care lucrau.

Angajații contestă deciziile de pensionare

o poză cu Sorin Turcu și doi sindicaliști

Sindicaliștii din termocentrale au făcut timp de 3 zile greva foamei în fața Ministerului Muncii

Deja au început să apară deciziile de pensionare pentru angajații de la Termoservice, doar că aceștia nu sunt mulțumiți. Suma pe care o vor primi este mai mică, deoarece nu s-a luat în considerare sporul pentru condiții speciale de muncă din perioada 2001-2021. Acum, oamenii vor contesta hotărârile de la Casa de Pensii în judecată.

„Lucrurile au început să se miște, se pare că se țin de ceea ce au promis, deja există la noi patru decizii de pensionare și urmează și altele. Totuși, cei de la Ministerul Muncii s-au ținut pe poziții și nu vor să rezolve problema și cu recalcularea bonusurilor pentru condițiile de muncă. Oricum, noi vom contesta deciziile de pensionare pentru a primi toate beneficiile care ni se cuvin.

Dosarele sunt la Casa de Pensii, la Iași e o situație mai complicată, deoarece oamenii au lucrat la mai mulți angajatori și e o procedură mai greoaie, deoarece au nevoie de documente de la toate societățile. Noi nu vom renunța atât de ușor totuși, pentru că este dreptul nostru, iar dacă nu luptăm noi, nu o va face nimeni. Urmează de săptămâna viitoare ca să apară tot mai multe decizii de pensionare, deci ușor va beneficia toată lumea”, a declarat Sorin Turcu, președintele Sindicatului Energia 2013 Iași.

Termoservice riscă să rămână fără personal

 poză cu CET Holboca

Termoservice riscă să rămână fără personal, deoarece 140 de angajați sunt în prag de pensionare

În prezent există 140 de salariați la Termoservice, care trebuie să se pensioneze dintr-un total de 350 de angajați. Ei sunt dispuși să mai lucreze pentru un sezon, dacă li se cumulează salariul și pensia, însă, dacă se va lua o hotărâre împotriva acestui lucru, Termoservice riscă să rămână fără personal.

„În prezent sunt în jur de 140 de actuali salariați care ar trebui să iasă la pensie dintr-un total de 350 de salariați la Termoservice. Din punctul nostru de vedere nu va fi o lipsă de personal, noi suntem dispuși să stăm și sezonul următor de încălzire, 2023-2024, cumulând pensiile cu salariul, dacă se va interzice cumularea, Iașul va avea o mare problemă, pentru că nu va mai fi cine să se ocupe de centrala de la Holboca”, a mai precizat Sorin Turcu.

Angajații de la Termoservice contestă deciziile de pensionare, deoarece nu li s-a făcut recalcularea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *