Actualitate

Angajaţii de la metrou care au paralizat Bucureștiul prin proteste au câștigat o primă bătălie: Nu vor fi sancţionaţi de conducerea Metrorex

Publicat: 31 mart. 2021
Sindicaliștii de la Metrou protestează, cântând și dansând în subteran
Sindicaliștii de la metrou care au protestat nu vor fi sancționați de conducerea Metrorex

În pofida faptului că prin acţiunea lor de proteste au paralizat tot Bucureștiul punând în primejdie siguranţa sanitară a sute de mii de români, angajaţii de la metrou pot răsufla răsufla uşuraţi pentru că aceştia nu vor fi sancţionaţi de conducerea Metrorex. Anunţul a fost făcut de conducerea metroului care a explicat că nu li se vor fi tăiate zile de lucru dar nici nu vor fi daţi afară.

Menţiunea a fost făcuta de directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv care a reiterat că nu se vor face disponibilizări dar că situaţia economică a companiei nu este negociabilă.

Angajaţii Metrorex nu vor fi sancţionaţi ca urmare a protestelor

De altfel, Ştefan Paraschis a explicat că angajaţii care au protestat la metrou nu vor fi sancţionaţi de către conducerea companiei de stat dar nici nu se vor face disponibilizăiri. Totuşi, conducerea companiei a explicat că pe perioada discuţiilor, acţiunile disciplinare sunt suspendate:

„Situația economică a companiei va fi pe agenda unei discuții viitoare, însă ea rămâne neschimbată. Metrorex trebuie să își asaneze problemele financiare. Matematica nu este subiect de negociere, iar dezechilibrele dintre venituri și cheltuieli trebuie aduse în parametrii bugetari stabiliți prin lege. De asemenea, legea nu este subiect de negociere. Pe perioada discuțiilor cu sindicatul, acțiunea disciplinară internă la adresa participanților la acțiunea ilegală de blocare a metroului este suspendată, conform procesului verbal semnat la Prefectura București”, se arată într-un comunicat transmis de directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv.

Totuşi, vestea proastă pentru angajaţii de la metrou ar fi faptul că acţiunile penale dar şi cele menite de recuperare a prejudiciului creat de protestele lor vor continua conform procedurii. Directorii companiei de stat estimează că o zi de protest a creat un prejudiciu de 2.826.642 lei.

Protestele de la metrou au paralizat Capitala

În cursul zilei de vineri, 26 martie 2021, o acţiune de proteste a dus la blocarea Capitalei. Sute de angajaţi Metrorex au blocat întreaga circulaţie a metroului Bucureştean creând haos la suprafaţă. S-a constatat, la acea dată că sute de mii de bucureșteni au fost puşi într-un pericol sanitar ţinând cont de situaţia pandemică dificilă din București şi de faptul că aceştia s-au aglomerat în mijloacele de transpor în comun. În pofida faptului că Nicușor Dan a anunţat că a suplimentat numărul de autobuze, acestea nu au fost suficiente.

De altfel, după proteste jandarmii români au sancţionat mai multe persoane cu amenzi totale de 145.000 de lei. Lucian Bode a vorbit despre tolerantă zero pentru astfel de acţiuni.

În fine, decizia luată de conducerea Metrorex pare să fie în contradicție cu declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu care spunea că angajaților li se va tăia o zi de muncă din cauza protestului ilegal la care au luat parte:

Nimeni nu este mai presus de lege! Şi ca să mă asigur, acestea sunt măsurile pe care le impun, ca urmare a acţiunii ilegale de la metrou, condusă de fostul deputat PSD, Ion Rădoi: recuperarea prejudiciului la nivelul societăţii comerciale şi imputarea sumei stabilite ca prejudiciu celor care se fac vinovaţi; constituirea Metrorex ca parte civilă în eventualele procese de recuperare a daunelor; Metrorex va stabili clar cine a participat la acţiunea ilegală şi va reduce salariul acestora cu o zi; instituţiile statului trebuie să-i ajute pe cetăţenii şi societăţile comerciale să recupereze pierderile cauzate de acţiunea ilegală; sesizări penale care au fost deja făcute”, a scris premierul într-un mesaj postat pe Facebook.
Adauga un comentariu