Mozaic muzical

Angela Gheorghiu este profund mâhnită: “Nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România”

Publicat: 21 iun. 2021
Angela Gheorghiu zambeste larg
Angela Gheorghiu este profund mâhnită de ce i se întâmplă în România.

Celebra soprană Angela Gheorghiu este profund mâhnită de felul în care este tratată. Deși are o carieră de succes, de peste 31 de ani, artista nu a fost invitată de nicio instituție culturală sau de vreun festival din România pentru a cânta.

După toate aceste lucruri, soprana se întreabă daca mai are rost să spere la o schimbare.

Angela Gheorghiu este profund mâhnită de ce i se întâmplă

Acum 31 de ani, Angela Gheorghiu susținea primul și ultimul spectacol de operă pe o scenă din România. A fost vorba de un spectacol pentru diploma-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, pe scena Operei Naționale din Cluj.

” În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.

În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei, care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).

Angela Gheorghiu, mesaj pe Facebook: „Peisajul cultural din România e inundat de prea multă mediocritate”

“Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță.

Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?” , este mesajul scris de Angela Gheorghiu pe Facebook.

Nu este prima dată când soprana a sărit la gâtul autorităților din România.

Ce premii a primit Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone, cel mai recent pentru discul Madama Butterfly în 2009. A primit numeroase premii precum: Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics’ Award, Deutscher Schallplattenpreis și International Classical Music Award.

Comentarii
  • Dar v-ți oferit vre-o data sa veniți? Ați pretins niște onorarii exagerate! Câte concerte caritabile sau câți tineri va-ti oferit sa ajutați fără pretenții financiare? Sigur sunt foarte mulți tineri talentați fără posibilități materiale!!! Câți ați ajutat fără nici o retenție financiară? Sunteți românca, dar ați uitat f repede de unde ați plecat! Păcat!

  • Angela, sper ca pustoaica(Ioana?) Elenei și a lui Andrei a fost crescută de tine și este bine. O știu din secunda în care s-a născut(cezariana, maternitatea Steaua). Am avut o întâlnire cu Elena după ce voi doua ati revenit de la Londra. O luase-i cu tine sa ii faci…”intrarea”. Asta cu relativ putin timp înainte de… Păcat, mare păcat, niciodată nu voi putea înțelege ce a fost, dincolo de atitudinea complet nepotrivita a părinților lui Andrei.

Adauga un comentariu