Prima pagină » Sanatate » Angina pectorală, simptome. Care sunt cauzele afecțiunii și cum se manifestă

Angina pectorală, simptome. Care sunt cauzele afecțiunii și cum se manifestă

05 dec. 2024, 09:23,
în Sanatate

Angina pectorală are simptome variate, fiind un tip de durere în piept, cauzată de fluxul sanguin redus către inimă, fiind, de asemenea, un simptom al bolii arteriale coronariene. Adesea, se resimte ca o strângere și presiune. Poate părea ca o greutate mare așezată pe piept, astfel că trebuie verificată de un specialist din domeniul sănătății.

Angina este relativ comună, dar unele persoane s-ar putea să nu o poată deosebi de alte tipuri de dureri toracice, cum ar fi arsurile la stomac. Dacă aveți dureri în piept inexplicabile, solicitați imediat ajutor medical.

Angina pectorală, simptome

Există diferite tipuri de angină pectorală și simptomele variază în funcție de cauză și de faptul dacă odihna sau medicamentele le ameliorează. Angina stabilă este cea mai comună formă și de obicei apare în timpul activității. Aceasta este previzibilă și dispare cu odihnă, fiind similară cu episoadele de durere toracică. Angina instabilă este imprevizibilă și apare în repaus, este severă de obicei și durează mai mult decât forma stabilă. Dacă fluxul sanguin nu se îmbunătățește, inima nu primește suficient oxigen, iar astfel se produce un atac de cord. Aceasta este periculoasă și necesită tratament de urgență. Angina variantă nu este cauzată de boala arterelor coronare, ci de un spasm în arterele inimii. Spasmul reduce temporar fluxul de sânge, iar durerea toracică severă este principalul simptom. Cel mai adesea apare în cicluri, de obicei în repaus și pe timpul nopții, iar durerea poate fi ameliorată cu medicamente pentru angină.

Simptomele anginei pectorală includ dureri și disconfort în piept ce se resimt ca arsură, presiune sau strângere și se poate extinde în corp, cauzând durere de umăr, brațe, gât, maxilar sau spate. Alte semne includ amețeli, oboseală, greață, dificultăți de respirație și transpirație. Orice simptome noi sau agravate trebuie verificate imediat de un medic, deoarece poate determina dacă vă confruntați cu angină stabilă sau instabilă. Astfel, poate determina cauza și oferi tratamentul adecvat.

Care sunt cauzele afecțiunii

Angina pectorală este cauzată de fluxul sanguin redus către mușchiul inimii. Sângele transportă oxigen, de care mușchiul inimii are nevoie pentru a supraviețui. Când nu primește suficient, cauzează o afecțiune numită ischemie. Cea mai frecventă cauză a fluxului sanguin redus către mușchiul inimii este boala arterială coronariană. Arterele coronare pot deveni îngustate de depuneri de grăsime numite plăci, iar când cererea de oxigen crește, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice, poate apărea angina pectorală.

Pentru a diagnostica angina, un medic vă examinează și pune întrebări despre simptome, privind factori de risc, inclusiv dacă aveți un istoric familial de boli de inimă. Testele utilizate pentru a diagnostica și confirma afecțiunea includ electrocardiograma, ce măsoară activitatea electrică a inimii. Pachete lipicioase, numite electrozi, sunt plasate pe piept și uneori pe brațe și picioare. Firele conectează electrozii la un computer care afișează rezultatele testului. Un EKG poate arăta dacă inima bate prea repede sau prea încet și dacă aveți sau ați avut un atac de cord.

Tratamentul poate include nitrați care relaxează și lărgesc vasele de sânge, astfel încât mai mult sânge să ajungă la inimă. Cea mai comună formă utilizată este nitroglicerina Unii oameni trebuie să ia nitrați pe o bază pe termen lung, preventivă. De asemenea, aspirina reduce coagularea sângelui, facilitând trecerea sa prin arterele coronariene îngustate. Prevenirea cheagurilor poate reduce riscul de atac de cord. Totuși, nu poți trata angina pectorală și simptome sale fără să vorbești, mai întâi, cu un medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025