Actualitate

ANPC anunță controale uriașe la furnizorii de energie! Facturile greşite ale românilor vor fi refăcute şi nu vor fi aplicate penalizări! Se propune aplicarea amenzilor pe cifra de afaceri a operatorilor

Publicat: 14 ian. 2022
contoare de electricitate
Sunt propuse mai multe sancțiuni pentru operatorii de energie din România

În aceste momente, vicepreședintele ANPC, Mihai Culeafa, susţine o conderintă comună cu ministrul Economiei. Mihai Culeafa menţionează faptul că au fost zeci de controale în ultima perioadă şi au fost aplicate sute de amenzi de valoare totală de peste 450.000 de lei. Acesta a mai specificat faptul că facturile greșite vor fi refăcute iar operatorul de energie nu va sista livrarea agentului termic sau electric și nici nu va aplica penalități. Ca o altă măsură pentru a combate asemenea probleme, operatorii economici vor fi amendați cu cifra de afaceri.

Anunțul vine în contextul în care în spațiul public sunt mii de români care primesc facturi uriașe la energie termică. ANPC a anunțat recent despre faptul că și E.ON Energie sau RCS&RDS au fost verificați de inspectorii din domeniu.

 

ANPC anunță controale uriașe la furnizorii de energie! Facturile greșite vor fi refăcute fără să se pună penalități

Directorul ANPC a făcut unele precizări referitoare la controalele pe care instituția pe care o conduce le-a făcut la furnizori. Mihai Culeafa a precizat faptul că agenția a făcut, sau este în curs de a face aproximativ 70 de controale și au fost aplicate amenzi de peste 450.000 de lei.  Directorul menționează faptul că in cazul operatorului Electrica Furnizare, care a emis facturile fără a aplica legislația existentă, s-a luat decizia de a impune refacerea acestora fără a emite penalități sau a debranșa consumatorii. Compania are timp până pe 31 ianuarie să facă acest lucru, să calculeze facturile neconforme:

Avem peste 70 de furnizori verificaţi sau în curs de verificare. Vom acoperi solicitările şi să facem aceste verificări în timp util. Am înfiinţat un comandament. O să îl rog pe domnul președinte al ANPC despr modul în care derulăm această campanie

Vă mulţumesc, domnule ministru pentru suportul acordat şi pentru că aţi pus la dispoziţie corpul de control. Controalele au început de mult. Doar anul trecut au fost controlaţi peste 2000 de operatori economici şi au fost sancţionaţi cu sume totale de peste 2 milioane de lei. Doar în această săptămână am primit peste 400 de sesizări. Am deschis controale la peste 70 de operatori economici. Au fost aplicate, în această săptămână amenzi de peste 450.000 de lei.

Este vorba despre Electrica Furnizare, care are peste 3 milioane de consumatori. Această companie, până la 31 ianuarie va recalcula toate facturile neconforme şi va aduce toate facturile la nivelul legal. Nu vor fi deconectaţi sau penalizaţi consumatorii. Ca şi perioadă de sesizare avem între 5 şi 15 zile. De amenzi nu sunt speriaţi furnizorii. Propun să aplicăm amenzi pe procentul de afacere. Sunt de acord, furnizorul trebuie să aibă profit, dar nu este de acord ca unii dintre operatori să-şi clădească fericirea pe nefericirea clienţilor. a menționat directorul ANPC.

Acest lucru a fost anunțat și de către premierul Nicolae Ciucă! Adică facturile românilor vor fi refăcute pe cheltuiala furnizorului care este obligat să nu pună penalități dar și să nu sisteze distribuția agentului termic sau electric:

Am convocat astăzi cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Ariculturii, Mediului şi preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei de efectele creşterii prețurilor la energie. Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă, generată  de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor, consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi. explica premierul.
Adauga un comentariu