National

ANRE, anunț despre facturile la electricitate: Termenul de schimbare a contractelor de energie electrică a fost prelungit

Publicat: 04 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ANRE anunț despre facturile la electricitate Termenul de schimbare a contractelor de energie electrică a fost prelungit
Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică din România s-a liberalizat complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial.

Românii care vor să plătească mai puțin la electricitate, dar încă nu au reușit să își schimbe contractele, primesc acum o veste bună. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a prelungit termenul în care cetățenii României pot aplica pentru schimbarea contractelor. Astfel, odată cu liberalizarea pieței, până pe data de 31 martie 2021, românii își pot alege singuri furnizorul de energie electrică.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică din România s-a liberalizat complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial. Prin urmare, prețurile de furnizare la clienții casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii și a ofertei.

Termenul inițial până la care consumatorii români iși puteau alege un nou furnizor de energie electrică, cu prețuri concurențiale, era finalul lunii ianuarie. Însă în urma unui val de critici și nemulțumiri, exprimate inclusiv de Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ANRE a anunțat prelungirea teremenului.

„Având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienților casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială”, se arată în comunicatul ANRE transmis luni.

Având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra…

Publicată de ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei pe Luni, 4 ianuarie 2021

Cresc prețurile la energie electrică

La începutul lunii noiembrie 2020 a intrat în vigoare Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a taxei de cogenerare, taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali.

În acest fel, taxa de cogenerare creşte de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, o creştere de peste 40%.

Cresc facturile la energia electrică. Taxa de cogenerare: 5 euro/MWh

La nivelul României, taxa pe cogenerare va fi în valoare de peste 350 mil. de euro pe an, faţă de aproximativ 245 mil. de euro, când taxa de cogenerare era de 3,5 euro/MWh. Acest calcul este efectuat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 de MWh, care include atât consumul casnic, cât şi cel industrial.

Taxa de cogenerare este achitată de toți consumatorii, fie că sunt casnici sau industriali. Ea revine ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

Începând din luna iulie a anului 2020, taxa a fost de aproximativ 3,5 euro/MWh, însă de la 1 noiembrie, taxa de cogenerare a crescut la aproximativ 5 euro/MWh.

Adauga un comentariu