Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Antibiotic nou descoperit în intestinul unui vierme

Antibiotic nou descoperit în intestinul unui vierme

01 ian. 2019, 10:10,
în Sanatate

Antibiotic nou descoperit într-un vierme. Cercetătorii au identificat o moleculă gram-negativă ca E.coli, produsă de o bacterie găsită în tractul digestiv al unui vierme nematode. Acest compus ar putea deveni primul antibiotic descoperit împotriva acestei clase de bacterii în mai mult de 60 de ani.

„Rezistența la antibiotice ar putea deveni mai mortală decât cancerul până în 2050”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 10,2% din tulpinile de E. coli și 28,8% din tulpinile de K. pneumoniae (bacilul Friedländer) sunt acum rezistente la cefalosporine de generația a 3-a. Aceste bacterii, numite bacterii Gram negative, au o membrană exterioară și plasmă dublă deosebit de dură, ceea ce le face dificil să pătrundă. Ultima clasă de antibiotice împotriva acestor bacterii patogene datează din anii 1960. Aceasta înseamnă că descoperirea unui nou tratament este probabil să constituie un avans major pentru medicină.

O bacterie care îi distruge congenerii

Acest lucru este exact ceea ce trei cercetători de la Universitatea Northeastern din Boston tocmai au anunțat într-un articol publicat în Nature. Au descoperit o nouă moleculă ucigașă de bacterii Gram-negative în tractul digestiv al unui vierme nematode care trăiește în sol. Această moleculă, pe care cercetătorii au numit-o darobactina, este produsă de bacteria Photorhabdus. Acest lucru „colaborează” cu viermele pentru a infecta larvele insectelor. Când viermele parazitar intră în gazda sa, bacteriile eliberează toxine care îi distrug fauna bacteriană rivală, în principal bacteriile Gram-negative. Cele două organisme împărtășesc apoi nutrienții care le permit să se hrănească și să se reproducă.

Antibiotic nou descoperit într-un vierme. Un antibiotic non-toxic care se răspândește cu ușurință

Cercetătorii sunt interesați în special de această bacterie, deoarece compușii pe care îi produce bifează multe căsuțe pentru a constitui antibiotice care pot fi utilizate la om: nu sunt toxice pentru gazdă (prin urmare, nu sunt patogene pentru animale), rămân suficient in timpul necesar pentru a decima toate bacteriile și a se răspândi cu ușurință în larvele insectelor, sugerând capacități farmacocinetice bune.

O strategie inteligentă de ocolire a apărării bacteriilor

Pentru a identifica substanțele cele mai promițătoare, cercetătorii au izolat cantități mari de Photorhabdus și și-au concentrat extractele. Au dat peste o moleculă cu o structură neobișnuită, formată din două inele sudate, dintre care unul are o legătură carbon-carbon neactivă. „Nu am mai văzut niciodată acest tip de structură într-un antibiotic”, a spus Kim Lewis, unul dintre autorii articolului. Molecula în cauză, darobactina, este de asemenea neobișnuit de mare: „cântărește” 965 daltoni, a priori mult prea mare pentru a pătrunde în membrana unei bacterii Gram-negative. Pentru a o aborda, darobactina folosește o altă strategie: țintește o moleculă numită BamA care se găsește pe membrana bacteriilor și reglează creșterea acesteia. Deodată, nu este nevoie să traversăm membrana: singura activare a acestui receptor inhibă creșterea acestuia.

Antibiotic nou descoperit într-un vierme. Șoarecii salvati de infecții mortale

Cercetătorii au efectuat teste in vitro și au descoperit că darobactina a ucis multe bacterii Gram-negative, precum E. coli, K. pneumoniae, Shigella și salmonella. De asemenea, au testat noul antibiotic la șoarecii infectați, care au fost astfel protejați în timp ce animalele netratate au murit în mai puțin de 24 de ore. „Chiar dacă darobactina nu este eficientă pentru toate bacteriile Gram-negative, ar putea constitui un fel de„ schele” de bază pentru un medicament și mai eficient”, asigură Kim Lewis pentru revista Chemical & Engineering News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`