Anticorpii împotriva răcelii ar putea ajuta si împotriva COVID-19? Cercetătorii susțin într-un studiu recent că anumiți anticorpi creați de sistemul imunitar în timpul infecției cu coronavirusuri comune care cauzează răceală sau gripă pot viza, de asemenea, SARS-CoV-2 și conferă un grad protecție împotriva COVID-19.
SARS-CoV2 este virusul responsabil pentru COVID-19, dar în prezent exista multe necunoscute în ceea ce privește biologia sa. Într-un studiu publicat în revista Science, oamenii de știință de la University College London au descoperit că unii oameni, în special copiii, au anticorpi reactivi la SARS-CoV-2 în sânge, deși nu au fost niciodată infectati cu virusul. Acești anticorpi sunt probabil rezultatul expunerii la alte coronavirusuri, care provoacă răceli și care au asemănări structurale cu SARS-CoV-2. Ca răspuns la o infecție cu virus, sistemul imunitar creează anticorpi pentru a ajuta la combaterea acesteia. Acești anticorpi rămân în sânge o perioadă de timp după infecție și, dacă sunt re-infectați, pot ataca din nou virusul.
Anticorpii împotriva răcelii ar putea ajuta si împotriva COVID-19: imunitatea încrucișata
Cu toate acestea, coronavirusurile sezoniere fiind responsabile în fiecare iarnă de răceli și bronșite, problema unei posibile „imunități încrucișate” conferită de acestea față de Covid-19 a apărut în comunitatea științifică, dar rămâne încă fără răspuns. Cercetătorii au explorat această ipoteză dezvoltând teste de anticorpi foarte sensibili pentru COVID-19. Pentru a le testa performanța, au comparat sângele pacienților cu infecția cu cel al pacienților care nu au avut-o. Au descoperit apoi că unele persoane care nu fuseseră expuse la SARS-CoV-2 aveau în sânge anticorpi capabili sa recunoasca virusul, potrivit Sante Magazine.
Pentru a confirma constatările lor, ei au analizat peste 300 de probe de sânge prelevate înainte de pandemie, între 2011 și 2018. Aproape toate probele conțineau anticorpi care au reacționat cu coronavirusurile racelilor comune, un rezultat așteptat „având în vedere modul in care toata lumea a fost expusă la aceste virusuri la un moment dat”, notează echipa științifică. Dar o mică parte din donatori, aproximativ 1 din 20 de adulți, au avut, de asemenea, anticorpi care au reacționat încrucișat cu SARS-CoV-2. Acești anticorpi cu reacție încrucișată au fost găsiți mult mai frecvent în probele de sânge prelevate de la copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani.
Drumul către un vaccin eficient împotriva mai multor coronavirusuri?
„Rezultatele noastre arată că copiii sunt mult mai predispuși să dezvolte anticorpi cu reacție încrucișată decât adulții. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce, dar s-ar putea datora faptului că copiii sunt expuși mai regulat la alte coronavirusuri”, spune Kevin Ng, unul dintre autorii studiului. „Aceste niveluri superioare pe care le-am văzut la copii ar putea, de asemenea, să explice de ce sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav de COVID-19. Cu toate acestea, nu există încă dovezi că acești anticorpi previn infecția cu SARS-CoV-2.”
În laborator, cercetătorii au testat anticorpi găsiți în sângele persoanelor neinfectate pentru a confirma că sunt capabili să neutralizeze SARS-CoV-2. Ei au reușit să facă lumină asupra mecanismului: anticorpii cu reacție încrucișată au vizat subunitatea S2 a complexului proteic de vârf de pe suprafața SARS-CoV-2. Acest lucru se datorează faptului că vârful noului coronavirus este alcătuit din două părți sau „subunități”, care îndeplinesc sarcini diferite. Subunitatea S1 permite virusului să se atașeze la celule și este relativ diversă în familia coronavirusului, în timp ce subunitatea S2 permite virusului să pătrundă în celule și se dovedește a fi mai asemănătoare sau mai frecventă printre acești viruși.
„Lucrarea noastra arata ca subunitatea S2 este suficient de similara intre coronavirusurile racelii obisnuite si SARS-CoV-2 incat unii anticorpi actioneaza impotriva ambelor”, spun cercetătorii. Înțelegerea bazei acestei activități ar putea duce la vaccinuri care acționează împotriva unei game de coronavirusuri, inclusiv a celor care declanseaza răceala și SARS-CoV-2 și orice tulpină de pandemie viitoare. Dar aceștia din urmă doresc să sublinieze că rămân multe întrebări, de exemplu cu privire la această imunitate care scade odată cu vârsta. Oricum ar fi, ei concluzionează că „persoanele care au avut o răceală recentă nu ar trebui să presupună că sunt imune la COVID-19.”