Razboi în Ucraina

Antony Blinken îndeamnă Rusia să reia tratatul New START după întâlnirea surpriză cu Lavrov

Publicat: 02 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antony Blinken îndeamnă Rusia să reia tratatul New START după întâlnirea surpriză cu Lavrov
Antony Blinken îndeamnă Rusia să reia tratatul New START după întâlnirea surpriză cu Lavrov

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a confirmat că s-a întâlnit joi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în marja G20, la New Delhi.

„Am îndemnat Rusia să-și revină decizia iresponsabilă și să revină la implementarea New START [Tratat de reducere a armelor strategice], care pune limite verificabile asupra arsenalelor nucleare ale Statelor Unite și ale Federației Ruse. Respectarea reciprocă este în interesul ambelor țări. Este, de asemenea, ceea ce oamenii din întreaga lume așteaptă de la noi ca puteri nucleare”, a spus el la o conferință de presă, joi, la New Delhi.

SUA vor fi gata să se angajeze cu Rusia în chestiunile de control al armelor nucleare

El a spus că i-a spus lui Lavrov că SUA vor fi gata să se angajeze cu Rusia în chestiunile de control strategic al armelor nucleare „indiferent de ce se mai întâmplă în lume și în relația noastră”, invocând munca istorică pe care SUA a făcut-o cu fostul sovietic. Unirea pe această temă în apogeul Războiului Rece.

Blinken a mai spus că a cerut Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina și să intre în negocieri, reiterând sprijinul SUA pentru Ucraina.

„Fiecare membru G20 și aproape fiecare țară, punct, continuă să suporte costurile războiului de agresiune al Rusiei”, a spus Blinken, potivit CNN.

Vladimir Putin a anunțat că suspendă participarea țării sale la tratat

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că suspendă participarea țării sale la tratat, punând în pericol ultimul pact rămas care reglementează cele două mai mari arsenale nucleare din lume.

Tratatul stabilește limite pentru numărul de arme nucleare intercontinentale desfășurate pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Ultima prelungire a fost la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți ar trebui să înceapă în curând negocierile pentru un alt acord de control al armelor.

În temeiul tratatului cheie de control al armelor nucleare, atât Statele Unite, cât și Rusia au permisiunea să efectueze inspecții reciproce la locurile de armare ale altora, deși inspecțiile au fost oprite din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19.

Adauga un comentariu