Antreprenorii din Iași au semnat 337 de contracte de finanțare în programul Start-Up Nation 2023. Beneficiarii primesc 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil în 6 luni de la semnarea contractului de finanțare. O nouă ediție Start-Up Nation 2024 ar putea fi lansată la finalul verii
Ieșenii care au depus proiecte eligibile în programul Start-Up Nation au semnat contractele de finanțare, până în prezent fiind 337 din Iași. În această perioadă, sunt evaluate deconturile. Beneficiarii primesc 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil în 6 luni de la semnarea contractului de finanțare. O nouă ediție Start-Up Nation 2024 ar putea fi lansată la finalul verii.
Astfel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică două proiecte de ghid al solicitantului pentru programul Start-Up Nation 2024. Antreprenorii din Iași pot obține câte 50.000 de euro, dar anul acesta trebuie să contribuie cu o finanțare proprie de minimum 5.600 de euro. Cresc șansele să obțină granturile, dacă vor avea o cofinanțare mai mare de 10 la sută.
Antreprenorii din Iași vor putea depune proiecte în programul Start-Up Nation 2024
Ghidurile pot fi consultate până la 21 iunie 2024, perioadă în care cei interesați pot transmite sugestii la adresa de email consultare.peo@mfe.gov.ro. Prin programul derulat anul acesta, ce ar putea fi lansat la finalul verii, se vor finanța peste 7.000 de planuri de afaceri. Ca și în 2023, beneficiarii vor putea obține granturile în funcție de categoria unde se încadrează. În Pilonul I pot depune proiecte persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani, șomeri, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii sau inactive. De asemenea, în ghidul solicitantului pentru Pilonul I, care poate fi consultat AICI, este specificat un număr de minimum 1.700 de planuri de afaceri care vor fi selectate spre finanțare.
Ce condiții sunt în Pilonul II din programul Start-Up Nation?
În Pilonul II, al cărui ghid poate fi consultat AICI, se acordă granturi pentru tinerii cu vârsta de cel puțin 18 ani, dar nu mai puțin de 30 de ani, care să aibă domiciliul sau reședința în România și care intenționează să deschidă o întreprindere în România, în mediul urban sau rural. În Pilonul II vor fi selectate la finanțare peste 5.000 de planuri de afaceri. Firmele trebuie să creeze minimum două locuri de muncă noi, cu normă întreagă și să le mențină pentru o perioadă de minimum 24 de luni. De la 1 iulie 2024, va crește salariul minim pe economie la 3.700 de lei brut. Astfel, antreprenorii din Iași care vor obține banii în programul Start-Up Nation vor plăti mai multe taxe și impozite.