Actualitate

Anunț ANM. Caniculă în octombrie. Se vor înregistra și 38 de grade Celsius

Publicat: 02 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunț ANM. Caniculă în octombrie. Se vor înregistra și 38 de grade Celsius
ANM anunță caniculă în octombrie

Vremea va fi neașteptat de călduroasă în luna octombrie, iar meteorologii atenționează asupra apariției unor temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă a anului. Canicula va fi resimțită din nou în România, temperaturile fiind și de 38 de grade Celsius, în anumite zone ale țării.

Luna octombrie acestui an va fi, pe alocuri, mult mai caldă decât normalul perioadei. Temperaturi caniculare de 38 de grade Celsius se vor înregistra în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, nopţile vor deveni tot mai reci şi în majoritatea zonelor ţării va apărea fenomenul de brumă, potrivit anunțului făcut de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

ANM anunță caniculă în octombrie

Conform meteorologilor, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul României, în luna octombrie pot fi înregistrate temperaturi maxime „estivale” ce depăşesc 35-38 de grade Celsius.

„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului.
Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5-7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, transmit specialiştii ANM.

Prognoza meteo pentru luna octombrie 2022

Astfel, în săptămâna 3 – 10 octombrie, temperaturile sunt în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul țării, în timp ce regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice, estice şi la munte. În regiunile nordice şi centrale, nivelul precipitațiilor va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În perioada 10 – 18 octombrie 2022, meteorologii estimează că temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile.

Pentru săptămâna 17 – 24 octombrie 2022, meteorologii estimează c temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 24 – 31 octombrie, mediile valorilor termice vor fi ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, în special în sud-estul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă excedentară în regiunile nord-vestice şi uşor deficitară în cele sudice. În restul țării, vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului.

Adauga un comentariu