National

Anunț important făcut de director ANM: „2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie!“

Publicat: 31 aug. 2020
ALT=caldura-mare
Anunț important făcut de director ANM: „2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie!“

Anunț important făcut de Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Elena Mateescu a declarat că vara acestui an a înegistrat temperaturi record, iar „2020 ar putea să se alăture anilor din seria celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice“.

„Nu excludem ca și în România, anul 2020 să se alăture anilor din seria celor mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. Am înregistrat pentru ziua de 29 august, la nouă stații meteorologice, depășiri de recorduri maxime zilnice, ale unei zile de 29 august“ a declarat, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Anunț important făcut de director ANM

Directorul ANM a precizat că temperaturile se vor păstra ridicate și în luna septembrie.

„Chiar și primele zile din toamna 2020 va aduce în atenția noastră, mai ales pentru zonele din sudul și sud-estul țării valori de 35-36 de grade Celsius”, a precizat Elena Mateescu.

Temperaturile caniculare care se resimt în aproape toate zonele ţării şi care sunt neobişnuite pentru această perioadă vor fi prezente şi în prima săptămână din septembrie.

Coduri galbene de caniculă și furtuni puternice

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben, prima de caniculă, urmată de instabilitate atmosferică.

Pentru 31 august, în capitală și 29 de județe ale țării din regiunile sudice, estice, local în cele vestice și pe arii restrânse în cele centrale, disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade și izolat 37…38 de grade în Lunca Dunării.

Pe parcursul zilelor de 1 și 2 septembrie, local în regiunile extracarpatice disconfortul termic se va menține accentuat și va fi caniculă.

Al doilea cod galben privește intervalul 1 septembrie, ora 03 – 1 septembrie, ora 23 și vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, la început în Banat, Crișana, apoi cu precădere în Maramureș, cea mai mare parte a

Transilvaniei și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Temperaturi ridicate

În București, vremea va fi caniculară în orele amiezelor, când disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă va fi de 35…37 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatură minimă va fi de 16…19 grade, posibil ușor mai coborâtă în zona preorășenească.

2019, cel mai călduros an

Societatea Americană de Meteorologie a anunţat că anul 2019 a fost cel mai călduros an din istoria omenirii, de când se fac măsurători meteorologice.

„Fiecare deceniu începând cu cel al anilor 1980 a fost mai cald decât cel precedent. Cel mai recent (2010-2019) a fost cu 0,2 grade cCelsius mai cald decât cel anterior (2000-2009). Gazele cu efect de seră, responsabile pentru aceste creşteri de temperatură, continuă să aibă o prezenţă mai crescută în atmosferă”, se arată în raportul Societăţii Americane de Meteorologie.

Totodată, luna iulie din anul 2019 a fost cea mai călduroasă din istorie, iar anul 2019 a fost al doilea cel mai cald an în zona arctică în ultimii 120 de ani. Planeta este tot mai afectată de gazele cu efect de seră care emană în atmosferă dioxid de carbon, metan şi oxid de azot. Nivelul acestora este cu 45% mai mare decât era în 1990. Principalul factor de poluare îl constituie consumul de combustibil fosil din automobile, avioane şi fabrici.

Adauga un comentariu