Actualitate

Anunț important făcut de Şeful Casei de Pensii: Pensiile recalculate din decembrie 2020

Publicat: 04 dec. 2020
Bătrân cu un cupon de pensie în mână
Pensiile ar trebui majorate cu 40%, după cum a decis CCR

Șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a făcut un anunț important vineri, 4 decembrie, în legătură cu pensiile. Daniel Baciu a declarat că zeci de mii de români vor primi pensia recalculată chiar din luna decembrie a acestui an.

În ultimul an, Casa de Pensii a soluţionat peste 22.000 de cereri de recalculare pentru pensionarii care fie nu au depus toate actele, fie au mai lucrat după pensionare.

Pensiile recalculate din decembrie 2020

Peste 40.000 de romani din diaspora au primit şi ei decizii de pensionare în acest an, unele dintre ele fiind mai vechi şi de cinci ani.

„Noi ducem o cursă de recuperare a acestor restanţe, am preluat un volum foarte mare de dosare care au ieșit din termenul legal de soluţionare de 45 zile, erau restanţe istorice foarte mari la pensiile naționale și internaționale, de 2-5 ani zile restanţe.

Am avut o cursă infernală şi continuăm, am ajuns aproape la zero, avem doar câteva dosare de o complexitate deosebită, până în 10 dosare la nivel naţional, am reușit să recuperăm aproape integral toate dosarele restante pe pensiile naționale”, a anunţat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

Încă o veste bună este aceea că pensiile pentru luna sărbătorilor au început să fie plătite de miercuri, 2 decembrie.

Câţi bani în plus primesc pensionarii

Întrebat cât ar putea să crească pensia după recalculare, şeful Casei de Pensii spune că nu se poate vorbi de o medie, totul se bazează pe contribuţiile plătite, dar depinde de fiecare beneficiar în parte.

„Avem recalculări la care oamenii primesc şi de 200-300 de lei în plus, dar e vorba de nivelul de contribuţii pe care fiecare l-a adus la sistemul public de pensii”, a menționat Daniel Baciu.

Violeta Alexandru promite că pensiile vor creşte în fiecare an

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit joi, 3 decembrie, despre majorarea pensiilor. Violeta Alexandru, aflată în plină campanile electoral, a promis că acestea vor creşte gradual, până în 2024, pe baza încasărilor la buget şi a situaţiei economice reflectată prin numărul de contracte.

„Noi ne-am propus, până în 2024, să avem gradual o creştere a pensiilor. Această creştere trebuie făcută pe baza încasărilor la buget, a numărului de contracte din economie, respectiv a creşterii salariului mediu. Da, suntem decişi să crească pensiile, o pot spune cu toată fermitatea. Această creştere va fi făcută în fiecare an de-acum încolo, în guvernarea liberală, şi va fi o creştere care să ajute pe români să ţină pasul cu nivelul cheltuielilor şi cu nevoile lor, dar în acelaşi timp va fi o creştere corectă, bazată pe resursele pe care bugetul le are. Şi când mă gândesc la resurse, mă gândesc la cei care lucrează în acest moment şi acolo muncă înseamnă contribuţii la buget”, a spus Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: „Scopul nostru este creşterea pensiilor!“

Ministrul Muncii a precizat că prioritatea Guvernului a constat în mobilizarea administraţiei să plătească toate sumele aferente măsurilor active, iar scopul guvernului liberal este creșterea pensiilor.

„Urmărim în primul rând încasările la buget, situaţia economică, numărul contractelor, creşterea salariului mediu brut care este un obiectiv pentru noi. Scopul nostru este creşterea pensiilor. Îi respectăm pe români şi vom face această creştere pe baza încasărilor la buget şi a situaţiei economice reflectată prin numărul de contracte”, a menționat Violeta Alexandru.

Adauga un comentariu