National

Anunţ important pentru elevi şi părinţi. Ministerul Educaţiei a anunţat asta printr-un comunicat

Publicat: 18 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunţ important pentru elevi şi părinţi. Ministerul Educaţiei a anunţat asta printr-un comunicat
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie

Anunţ important pentru elevi şi părinţi făcut de Ministerul Educaţiei. Ieri, ministerul a transmis printr-un comunicat de presă faptul că 300 de unităţi de învăţământ desfăşoară cursuri online, conform scenariului trei.

Ministerul Educaţiei a transmis joi printr-un comunicat situaţia pe scenarii a unităţilor de învăţământ din ţară.

Anunţ important pentru elevi şi părinţi. Câte scoli sunt în fiecare dintre cele trei scenarii

Mai concret, 300 de unităţi de învăţământ desfăşoară cursurile online, adică elevii învaţa de acasă, în fata calculatoarelor sau tabletelor.

Alte 4.375 de unităţi de învăţământ sunt în scenariul mixt, adică scenariul doi, iar 12.981 de şcoli îşi primesc elevii la clase.

Joi, inspectoratele şcolare din toată ţara au centralizat datele şi le-au transmis către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit ordinului comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi al ministrului Sănătăţii nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este rata incidentei cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„Astăzi, 17 septembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare, se înregistrează următoarea situaţie: 12.981 de unităţi de învăţământ în scenariul 1 (S1) – participarea zilnică (fata în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; 4.375 de unităţi de învăţământ în scenariul 2 (S2).

Acesta presupune participarea zilnică (fata în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. 300 de unităţi de învăţământ în scenariul 3 (S3) – participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online”, a explicat ministerul.

Alexandru Rafila crede că elevii trebuie determinați să meargă la școală, nu să o refuze

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății consideră că ar trebui regândite anumite măsuri aplicate în școli. Alexandru Rafila crede că măsurile trebuie luate diferit, în funcție de fiecare școală.

„Copiii când pleacă de la școală interacționează unii cu alții, asta nu putem să ținem sub control și aș pleda și pentru o regândire a măsurilor în anumite școli. Trebuie să adaptăm măsurile cu situația din fiecare școală, încât copiii să nu sufere, să se simtă confortabil, să nu meargă la școală și să simtă o frustrare, un stres pentru că, altfel, școala va deveni pentru ei o povară, nu o zonă de atracție. Noi trebuie să-i determinăm să meargă la școală, nu să refuze școala“, a menționat Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie apreciază că scenariul hibrid poate fi aplicat într-o clasă cu 36 de elevi, dar este inutil în cazul unei școli în care sunt 15 elevi.

„De exemplu, scenariul galben aplicat unei școli în care sunt 15 elevi în clasă și școala în care am 36 de elevi. Scenariul hibrid are rost în școala cu 36, dar e inutil în cazul unei școli în care sunt 15 elevi. Aplicarea de măsuri unice unor situații diferite nu știu dacă e cea mai potrivită soluție”, a explicat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu