Boli si tratamente

Anxietatea poate crește tensiunea arterială?

Publicat: 06 dec. 2020
Anxietatea poate crește tensiunea arterială
O stare constantă de anxietate ridicată nu trebuie ignorată, indiferent dacă afectează sau nu tensiunea arterială.

O stare constantă de anxietate ridicată nu trebuie ignorată, indiferent dacă afectează sau nu tensiunea arterială. Cercetătorii nu știu încă cum să explice dacă există o legătură între acești doi factori, dar anxietatea cronică este cu siguranță dăunătoare pentru echilibrul fizic și mental. Anxietatea poate crește tensiunea arterială?

O stare constantă de anxietate ridicată nu trebuie ignorată, indiferent dacă afectează sau nu tensiunea arterială. Cercetătorii nu știu încă cum să explice dacă există o legătură între acești doi factori, dar anxietatea cronică este cu siguranță dăunătoare pentru echilibrul fizic și mental.

Anxietatea poate crește tensiunea arterială?

Anxietatea face parte din viața noastră de zi cu zi. O putem simți atunci când suntem blocați în trafic, hărțuiți la locul de muncă sau îngrijorați de familia și finanțele noastre. Și nu există nicio îndoială că ne poate crește tensiunea arterială, cel puțin pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că atunci când ceva ne face să fim anxioși, sistemul nervos simpatic declanșează o reacție de luptă sau fugă care crește ritmul cardiac și, în consecință, tensiunea arterială.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files. GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni...

Simțirea unui pic de stres sau anxietate poate fi benefică și ne poate motiva în viața noastră. Dar trebuie compensata de activitatea sistemului nervos parasimpatic care ne ajută să ne relaxăm. Acest echilibru este esențial pentru sănătatea inimii. Persoanele cu anxietate cronică suferă modificări ale sistemului imunitar, vaselor de sânge și trombocitelor care contribuie la bolile de inimă.

Găsiți cauza și efectul!

Conform unui studiu din 2015, nivelurile ridicate de anxietate pe o perioadă lungă de timp determină creșterea tensiunii arteriale. Dar o mare parte din dovezile științifice identificate au fost inconsistente sau neconcludente, au spus autorii. Unele cercetări conflictuale au descoperit chiar că anxietatea este asociată cu un risc ușor mai mic de hipertensiune. Alții au arătat că anxietatea la persoanele cu boli de inimă este asociată cu creșterea mortalității.

Dificultatea constă în stabilirea unei relații clare de cauză și efect între anxietate și hipertensiune arterială. Solicitați unei persoane să improvizeze un discurs public, iar ritmul cardiac al acestuia va accelera. Cu toate acestea, este mai dificil de știut dacă anxietatea contribuie la dezvoltarea hipertensiunii. Dacă simțiți că vă faceți griji prea des și anxietatea vă interferează cu somnul, starea de spirit și relațiile, riscul de hipertensiune arterială și probleme cardiace poate fi mai mare.

Discutați cu medicul dumneavoastră. Există multe modalități de a face față acesteia, de la meditație, la relaxare, chiar și la medicamente. Indiferent dacă anxietatea cronică contribuie sau nu la hipertensiune, gestionarea acesteia este un aspect important al menținerii unei bune calități a vieții.
Adauga un comentariu