La psiholog

Anxietatea poate provoca hipertensiune arterială?

Publicat: 03 iul. 2020
femeie cu anxietate
Anxietatea poate provoca hipertensiune arterială

Anxietatea poate provoca hipertensiune arterială? Nu trebuie ignorată o stare constantă de anxietate constantă, indiferent dacă afectează sau nu tensiunea arterială. Cercetătorii nu au reusit să explice dacă există o legătură între acești doi factori, dar anxietatea cronică este cu siguranță în detrimentul echilibrului fizic și mental.

Anxietatea face parte din viața noastră de zi cu zi. O putem simți atunci când suntem blocați în trafic, hărțuiți la locul de muncă sau îngrijorati de familia noastră și de finanțele noastre. Și nu există nici o îndoială că ne poate ridica tensiunea arterială, cel puțin pe termen scurt. Într-adevăr, atunci când ceva ne face anxioși, sistemul nervos simpatic declanșează un răspuns de luptă sau de zbor care crește ritmul cardiac și, prin urmare, tensiunea arterială.

Simțirea unui pic de stres sau anxietate poate fi benefică și ne poate motiva. Dar ea trebuie compensată de activitatea sistemului nervos parasimpatic, care ne ajută să ne relaxăm. Acest echilibru este esențial pentru sănătatea inimii. Persoanele cu anxietate cronică au schimbari în sistemul imunitar, vase de sânge și trombocite care contribuie la boli de inimă.

Anxietatea poate provoca hipertensiune arterială? Cauza și efectul

Conform unui studiu din 2015, nivelurile ridicate de anxietate pe o perioadă lungă de timp ar crește tensiunea arterială. Dar o mare parte din dovezile științifice găsite au fost inconsecvente sau neconcludente, au spus autorii. Unele cercetări conflictuale au relevat chiar că anxietatea este asociată cu un risc ușor mai mic de hipertensiune. Alții au arătat că, la persoanele cu boli de inimă, anxietatea este asociată cu creșterea mortalității.

Dificultatea constă în stabilirea unei relații clare cauză-efect între anxietate și tensiunea arterială ridicată. Cereți cuiva să improvizeze un discurs public și ritmul cardiac al acestuia se va alerta. Cu toate acestea, este mai dificil de știut dacă anxietatea contribuie la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Dacă simți că te îngrijorezi prea des și anxietatea îți afectează somnul, starea de spirit și relațiile, șansele tale de a avea tensiune arterială ridicată și probleme cardiace pot fi mai mari.

Vorbeste cu medicul tau. Există multe modalități de a face față, de la meditație, la relaxare, chiar și la medicamente. Indiferent dacă anxietatea cronică contribuie la hipertensiune sau nu, administrarea acesteia este un aspect important al menținerii unei calități de viață bune.

Adauga un comentariu