Actualitate

Apa Mării Negre, cea mai poluată din Europa. Ce substanţe au fost găsite de experţi

Publicat: 18 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apa Mării Negre cea mai poluată din Europa. Ce substanţe au fost găsite de experţi
Bazinul mării primește ape uzate de la orașele riverane și din alte 20 de state europene

Turiştii care aleg să îşi petreacă timpul pe litoral trebuie să fie extrem de atenţi. În urma unor rapoarte făcute de experţi s-a descoperit că apa Mării Negre este cea mai poluată din Europa.

Au fost descoperite 90 de substanţe periculoase care pot afecta oamenii. Numărul acestora este de două ori mai mare decât în Marea Mediterană.

Apa Mării Negre este cea mai poluată din Europa. Au fost descoperite 90 de substanţe periculoase

Specialiştii care s-au ocupat de proiectul EU4EMBLAS – European Union for Improving Environmental Monitoring în the Black Şea, adică Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră au transmis faptul că Marea Neagră este cea mai poluată din Europa. Asta după ce s-au descoperit 90 de substanţe care pot pune în pericol viaţa oamenilor.

Rapoartele indică faptul că apa Mării Negre este cea mai murdară din Europa, infestată cu substanțe reziduale.

Experții proiectului au demonstrat faptul că apa Mării Negre este de două ori mai murdară decât cea din Marea Mediterană, iar la aceasta poluare contribuie mai mulți factori. Transportul maritim este de vină pentru reziduurile de petrol și derivați ajunși în apă.

Apele uzate, de altfel, sunt una dintre principalele surse de poluare în Marea Neagră, conform raportului european. De asemenea, bazinul mării primește ape uzate de la orașele riverane și din alte 20 de state europene.

Mai mult decât atât, compușii organici și anorganici din aceste ape sunt cauza infecțiilor gastro-intestinale care îi chinuie an de an pe turiști, arată sursa citată.

Ce determină poluarea Mării Negre

Potrivit sursei citate, în adâncurile Mării Negre există depozite enorme de hidrogen sulfurat, comunicarea cu Mediterana fiind foarte îngustă. Astfel, Marea Neagră are o parte dintre caracteristicile unui lac imens, dispersia agenților poluanți extrem de redusă.

În altă ordine de idei, conform experților proiectului susținut de Uniunea Europeană, în Marea Mediterană există 50 de unități de substanțe poluante pe metru pătrat, în timp ce în Marea Neagră sunt înregistrate valorile a 90 de substanțe periculoase.

În edițiile anterioare ale BZI s-a discutat despre un adevărat dezastru ecologic, unde zeci de pești morți au fost descoperiți la suprafața unui pârâu din comuna Dumești, în apropierea unui loc în care se adună frecvent pescari. De asemenea, în județul Iași au fost înregistrate episoade de poluare și ale aerului.

Deversări ilegale în Marea Neagră

Conform presei internaţionale, o serie de nave comerciale ajung în Marea Neagră şi poluează prin deversări ilegale. Despre poluarea invizibilă cu apa de santina a mărilor şi oceanelor din Uniunea Europeană s-a mai discutat şi în The Guardian, El Diario şi Deutsche Welle.

La nivel european, imaginea poluării cu apa de santină (apa toxică din compartimentul din fundul dublu al navei) este mult mai mare decât o arată cele 330 de cazuri monitorizate din iulie 2020 până în decembrie 2021 de către platforma SkyTruth.

De menționat că în 271 dintre acestea, dâra de poluare este situată la mai puțin de 80 de kilometri de țărm, unde deversarea apei de santină este ilegală, conform Convenției Internaționale pentru Prevenirea Poluării de către Nave (MARPOL).

Având în vedere raportul publicat de specialiștii UE, s-a demonstrat faptul că apa Mării Negre este cea mai poluată din Europa.

 

 

 

Adauga un comentariu