Apar primele insule ecologice digitalizate în România! Sistemul de colectare a gunoiului menajer va trece printr-o schimbare majoră. Pentru a duce gunoiul, românii vor avea nevoie de o aplicație și de cartele distribuite de administrația locală. Accesul la containerele de gunoi se va face doar cu telefonul mobil.
Apar primele insule ecologice digitalizate în România!
O nouă revoluție în sistemului de colectare a gunoiului îi vizează pe toți românii. România a început să implementeze primele insule ecologice digitalizate, care permit accesul la containerele cu gunoi menajer pe baza unei aplicații instalate pe telefonul mobil și a unor cartele. Mai multe primării din țară au început să instaleze insule ecologice supraterane. Insulele sunt dotate cu containere pentru colectarea separată de gunoi, inclusiv hârtie, plastic, metal, sticlă, biodegradabile și reziduale.
A început reciclarea hainelor vechi în țară
Baia Mare este primul oraș care a dat startul programului de reciclare a textilelor. Cu toate acestea, tomberoanele sunt mai mult o improvizație, pentru că sunt identice cu cele de gunoi, dar au lipite un afiș pe care scrie „deșeuri textile.” Deși ar fi trebuit ca toate județele din țară să înceapă programul de colectare și reciclare a hainelor vechi, multe zone sunt nepregătite. Conform unei directive europene, de la 1 ianuarie 2025, românii sunt obligați să colecteze hainele vechi.
Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.
„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a declarat Raul Pop, director de Programe ECOTECA.
O altă schimbare importantă este aceea că a început instalarea de insule ecologice digitalizate. Cetățenii care vor să ducă gunoiul vor avea acces la tomberoane doar cu telefonul mobil și folosind o cartelă primită de la administrația locală.
Nu au simtul masurii. Daca n-ai telefon mobil inseamna ca n-ai unde duce gunoiul?
Control total. Ce urmeaza? Verificam cat gunoi arunci si te taxam. Taxa pe CARBON. Ai mancat prea mult? Amenda. Statul trebuie sa stie TOT ce faci, cat mananci, cat gunoi arunci. Digitalizarea totala inseamna control total.
pasul urmator e un senzor la buda.
Un batran nu are telefon performant. Cum duce gunoiul??? O sa-l lase in casa si atunci …………….. sau o sa-l arunce pe geam…………..Va rugam sa fiti mai expliciti in ceea ce priveste acest articol.
Vor arunca gunoiul pe geam,sau pe strada.Sa fie si la noi la fel de frumos ca in Franta