Prima pagină » National » Aparatul electrocasnic mic, dar valoros. Conține aur de 22 karate și îl au toți românii în casă
Aparatul electrocasnic mic, dar valoros. Conține aur de 22 karate și îl au toți românii în casă

Aparatul electrocasnic mic, dar valoros. Conține aur de 22 karate și îl au toți românii în casă

12 feb. 2025, 09:32,
Redacția BZI în Bzi.ro

Fiecare zi aduce cu sine mii de dispozitive electronice aruncate, fără ca majoritatea dintre noi să realizăm valoarea ascunsă în aceste obiecte de zi cu zi. De la telefoane vechi, la plăci de bază ale computerelor, aproape toate electronicele conțin metale prețioase – inclusiv aur de 22 de karate.

Chiar dacă deșeurile electronice reprezintă o problemă globală, cercetătorii de la ETH Zurich au descoperit o metodă inovatoare și prietenoasă cu mediul de a recupera aceste metale valoroase, la un cost mult mai mic decât metodele tradiționale.

Aparatul electrocasnic care conține aur de 22 karate și este aruncat la gunoi

În fiecare an, tone de electronice ajung în gropile de gunoi, generând poluare și pierderi de materiale valoroase. Însă, printre aceste deșeuri se află un aparat mic de aproximativ 25 de grame care conține urme de aur de 22 de karate, metal extrem de valoros. Până acum, recuperarea acestor metale prețioase a fost o provocare majoră, fiind costisitoare și poluantă. Însă cercetătorii elvețieni au găsit o soluție revoluționară ce promite să schimbe radical felul în care reciclează industria electronicele.

Secretul tehnicii descoperite de echipa de la ETH Zurich este un produs secundar al industriei lactatelor: zerul. Acesta este tratat cu temperaturi ridicate și într-un mediu acid, transformându-se într-o suspensie de nanofibre proteice. Aceste nanofibre, când sunt uscate, formează un burete capabil să absoarbă ionii de aur din deșeurile electronice topite. Această abordare aduce multiple avantaje: nu necesită substanțe chimice poluante și este mult mai puțin costisitoare decât metodele tradiționale de extragere a metalelor prețioase.

Procesul în sine se derulează în trei etape: mai întâi, piesele metalice ale electronicelor sunt topite și ionizate. Apoi, buretele din nanofibre este scufundat în soluția rezultată, unde atrage ionii de aur. La final, materialul este încălzit și fulgi pentru a fi transformat în pepite de aur. Această metodă nu doar că este eficientă din punct de vedere ecologic, dar este și mult mai rentabilă, oferind o nouă oportunitate de recuperare a metalelor valoroase.

Cât aur poate fi recuperat și cât costă?

Cercetările au arătat că, din doar 20 de plăci de bază vechi de computere, s-a obținut o pepită de aur de aproximativ 450 de miligrame (care valorează în jur de 33 de dolari). Și mai surprinzător este raportul cost-beneficiu: pentru fiecare dolar investit în acest proces, se pot obține până la 50 de dolari în aur. Având în vedere cantitatea imensă de electronice aruncate anual, această tehnologie ar putea deveni o soluție economică și ecologică semnificativă în procesul de reciclare a deșeurilor electronice.

Dacă această metodă inovatoare ar fi adoptată pe scară largă, ar putea schimba complet modul în care privim reciclarea electronicelor. Miliarde de tone de deșeuri electronice sunt eliminate anual, iar valorificarea acestora pentru recuperarea aurului și a altor metale prețioase nu doar că ar reduce impactul negativ asupra mediului, dar ar putea și să genereze noi oportunități economice pentru industria de reciclare.

De asemenea, reducerea dependenței de minele tradiționale de aur ar contribui la scăderea impactului ecologic al mineritului, care provoacă adesea defrișări masive și daune ireparabile ecosistemelor locale.

Data viitoare când vei fi tentat să arunci un telefon vechi sau un computer uzat, gândește-te că poate ascunde o mică comoară. În loc să contribuim la perpetuarea ciclului de deșeuri, am putea învăța să privim dispozitivele electronice ca pe o resursă valoroasă. Pe măsură ce tehnologiile de reciclare devin tot mai avansate, este posibil ca viitorul să ne aducă o schimbare semnificativă în felul în care gestionăm deșeurile electronice.

redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Zborurile lui Iohannis, desecretizate de Bolojan. 3.5 mil de lei cheltuiţi doar pe călătoria în Africa
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Situația din trafic care le dă bătăi de cap și polițiștilor. E prevăzută în Codul Rutier
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
redactia.ro
BREAKING Gigi Becali îl distruge pe George Simion și anunță că va face un nou partid suveranist. Ce cadouri i-ar fi făcut patronul FCSB
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`