Prima pagină » Economic Local » ApaVital construiește o centrală electrică fotovoltaică în Păcurari. Contractul ajunge la suma de 830 de mii de euro
ApaVital construiește o centrală electrică fotovoltaică în Păcurari. Contractul ajunge la suma de 830 de mii de euro

ApaVital construiește o centrală electrică fotovoltaică în Păcurari. Contractul ajunge la suma de 830 de mii de euro

02 mai 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Economic Local

Operatorul ApaVital a lansat licitația pentru a construi o centrală electrică fotovoltaică la stația din Păcurari. Investiția va fi realizată la patru luni după atribuirea contractului

Pentru a scădea numărul emisiilor de gaze nocive, operatorul de apă-canal din Iași investește într-o centrală de energie electrică fotovoltaică. Investiția ajunge la 4.162.450 de lei, fără TVA, undeva la 830 de mii de euro. Stațiile de pompare și tratare a apei potabile sunt puncte strategice importante pentru orice comunitate.

ApaVital construiește o centrală electrică fotovoltaică

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este data de 22 mai 2024, iar construcția trebuie realizată în 4 luni. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate la stația din Păcurari până la sfârșitul anului 2024. Fondurile pentru acest proiect vor fi asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Scopul realizării parcului fotovoltaic este producerea energiei electrice prin valorificarea sursei regenerabile reprezentată de energia solară și utilizarea eficientă a unor suprafețe de teren din incinta stației de pompare, care nu pot fi utilizate tehnologic, cu consecințe benefice asupra mediului, în contextul global al dezvoltării durabile care presupune: o gestionare responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricității; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiilor și tehnologiilor curate; reducerea riscurilor pentru sănătatea populației și calitatea mediului”, este stipulat în caietul de sarcini.

Folosirea surselor regenerabile de producere a energiei este mult mai eficientă pe termen lung, în ceea ce privește nivelul de producție și raportul la afectarea mediului.

„Centrala Electrică Fotovoltaică va fi constituită din grupuri de module fotovoltaice, montate pe o structură metalică de susținere, echipamentele de conversie a energiei de curent continuu în energie de curent alternativ (invertoarele), sistemul de monitorizare și control al CEF, tabloul electric general, instalația de împământare și gardurile de împrejmuire”, se arată în caietul de sarcini.

Centrala va asigura necesarul de energie

A fost calculat, în cadrul proiectului, necesarul de energie electrică. De asemenea, numărul de emisii de bioxid de carbon care ar fi rezultate din producerea energiei cu combustibili fosili este foarte mare.

„Documentațiile tehnico-economice de proiectare vor lua în considerare următoarele cerințe de performanță tehnică, energetică și de cost aprobate. Puterea totală instalată în sistemul fotovoltaic va fi de 770 KW. Energia electrică minimă produsă fotovoltaic, medie anuală 1046 MWh pe an. Cantitatea de d=1046 MWh de energie verde produsă va duce la anularea de emisii de bioxid de carbon evaluate la 645,5 tone pe an, circa 14948 tone pe perioada de 25 ani de funcționare a capacității”, este precizat în procedură.

Centrala electrică fotovoltaică ce urmează să fie construită de ApaVital va asigura necesarul de energie electrică pentru stația de pompare din Păcurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *