Local

ApaVital extinde rețeaua de apă potabilă din județul Iași. Compania investește încă 360 de mii de euro

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
ApaVital extinde rețeaua de apă potabilă din județul Iași. Compania investește încă 360 de mii de euro
În acest moment, sunt mai mult proiecte în curs de implementare pe raza județului Iași

Operatorul ApaVital continuă investițiile în județul Iași și extinde rețeaua de apă potabilă. În comuna Deleni, vor fi introduse conducte pentru ca oamenii să poată beneficia de apă curentă proaspătă

În comuna Deleni, unii oameni încă se alimentează cu apă de la fântânile din sat. Acest lucru este insuficient pentru a beneficia de toate condițiile moderne de trai. Astfel, operatorul apă-canal ApaVital împreună cu primăria din comună a lansat un nou proiect. Licitația a fost publicată, iar acum sunt așteptate firmele pentru a depune oferte.

ApaVital extinde rețeaua de apă din Iași

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este data de 12 iunie 2024, dar nicio firmă nu s-a prezentat deocamdată. Contractul va fi pe o perioadă de 12 luni, iar valoarea totală este de 1.803.773 de lei, fără TVA, undeva la 360 de mii de euro.

„În prezent, rețelele de distribuție nu deservesc toate gospodăriile amplasate în comuna Deleni, fiind necesară extinderea acestora. Pe traseele pe care nu există rețelele de distribuție satisfacerea nevoilor de apă ale populației se face din fântâni de mică adâncime, cu debite mici, insuficiente, în condiții igienico-sanitare necorespunzătoare. Extinderea sistemului de alimentare cu apă creează condiții normale de echipare a locuințelor rurale cu instalații interioare de apă. În acest sens promovarea lucrărilor de extindere a rețelelor de alimentare cu apă potabilă au ca scop asigurarea parametrilor normali de funcționare a sistemului edilitar”, este prezentat în proiectul tehnic.

Țevile vor fi montate pe patru străzi din comuna Deleni, iar lungimea rețelei va fi de 3 kilometri.

„În vederea rezolvării deficiențelor prezentate, UAT comuna Deleni își propune extinderea rețelei de apă potabilă pe Str. Eternitatea, Str. Făgădău, Str. Sfântu Andrei, Str. Liviu Rebreanu, precum și realizarea branșamentelor pentru populație și centrele de interes public”, mai apare în documentație.

Proiectul cuprinde și alte elemente

Pe lângă rețeaua propriu-zisă, vor mai fi amplasați și hidranți de incendiu, dar și branșamentele aferente. Astfel, cel puțin 159 de gospodării vor avea acces la rețeaua de apă.

„Schema generală a lucrărilor pentru extinderea țelei de alimentare cu apă cuprinde: 1. Rețea de alimentare cu pă potabilă ( din conducte PEID PE100 Pn10  de 110 mm cu lungimea cumulată de 3.098); 2. Hidranții de incendiu (vor fi amplasați 14 hidranți exteriori de incendiu, în aliniamente la distanțe de maxim 100 m conform planurilor de situație; 3. Branșamente (se propune realizarea de 159 branșamente individuale la rețeaua publică de alimentare cu apă a gospodăriilor amplasate pe traseul care fac obiectivul investiției). Toate materialele utilizate, ce vin în contact cu apa, vor avea aviz sanitar. Apa distribuită consumatorilor va îndeplini condițiile de calitate prevăzute în Legea 458/2002 republicată”, se arată în proiectul tehnic.

Rețeaua de apă din județul Iași va fi extinsă, în comuna Deleni, de către cei de la ApaVital.

Comentarii
  • Sub egida „cum să împarți 2 paie la 3 măgari” s-au apucat mârlănii de scormonit pământul și întins țevi fara nicio noimă, astfel încât cei care aveau deja apa curenta acum nu mai au presiune deloc.
    Treabă tipic românească.

  • Stiu locuitorii din aceste sate ca 1 mc de apa costa 17 lei? Dragus baga mare pentru ca ei si ai lui incaseaza comisioane grase din fondurile europene.Dupa terminarea si decontarea lucrarilor tevile vor ramane uscate!

Adauga un comentariu