Local

ApaVital igienizează cele 200 de rezervoare din județul Iași de cel puțin două ori pe an

Publicat: 17 oct. 2020
ApaVital Iași gestionează aproximativ 200 de rezervoare de apă în județ, pentru care realizează de cel puțin două ori pe an lucrări de igienizare
Lucrări de igienizare a rezervoarelor de apă ApaVital Iași se realizează de cel puțin două ori pe ani

Lucrările de igienizare pentru rezervoarele administrate de ApaVital Iași se realizează obligatoriu de două ori pe an. În perioada acestor lucrări, furnizarea apei potabile este întreruptă către utilizatorii din zonele care sunt alimentate de la acele rezervoare. ApaVital Iași gestionează în întreg județul Iași un număr de 198 de rezervoare

Lucrările de igienizare pentru rezervoarele de apă administrate de ApaVital Iași se realizează obligatoriu de două ori pe an și ori de câte ori este nevoie și situația impune acest lucru, atunci când apa din rezervor înregistrează depășiri ale parametrilor de calitate. Costurile pentru igienizarea unui rezervor de apă sunt costuri tehnologice, sunt variabile și diferă în funcție de volumul lor, de manoperele aferente, de substanțele biocide folosite și multe altele. ApaVital Iași gestionează în întreg județul Iași un număr de 198 de rezervoare, cu capacitate între 50 și 5.000 metri cubi, volumul total al acestora fiind de circa 175.000 de metri cubi.

„Lucrările de igienizare a unui rezervor de apă presupun o succesiune de operațiuni obligatorii, în mare acestea fiind: golirea rezervorului de cantitatea de apă conținută, spălarea cu apă sub presiune a pereților rezervorului, dezinfectare cu substanțe biocide, cu respectarea timpilor de reactive, respălare cu apă sub presiune după expirarea timpilor de reactive, reîncărcarea cu apă a rezervorului, efectuarea analizelor de calitate a apei, reumplerea rețelelor de distribuție a apei”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași.

ApaVital Iași a prelungit programul de furnizare a apei dimineața și seara în localitățile din județul Iași

Pe de altă parte, ApaVital Iași va furniza apă doar dimineața și seara în mai multe localități din județul Iași pe toată perioada lunii octombrie din cauza secetei, după ce restricțiile în furnizare s-au făcut și în lunile iulie-septembrie. Perioadele lungi de secetă și utilizarea apei pentru agricultură afectează rezervele de apă din mai multe zone ale județului Iași. În unele localități, programul de furnizare a apei a revenit la normal după ce perioada de activități agricole s-a încheiat. Pentru a reface capacitățile rezervoarelor la nivelul consumului, ApaVital Iași a stabilit reducerea timpului de furnizare a apei în mai multe localități din Iași.

„Pietrăria și Păun, odată cu răcirea vremii și renunțarea folosirii apei în alte scopuri decât cele menajere, au beneficiat încă din septembrie de apă non-stop. Același lucru s-a întâmplat și în celelalte localități care au avut probleme în perioada caniculară, cu excepția comunelor Belcești, Focuri, Cotnari, Ceplenița, Scobinți și Deleni, unde încă nu s-a corelat consumul cu capacitate de tratare și unde rămâne în continuare necesar programul de furnizare, pentru ca apa să ajungă la toți utilizatorii”, a mai precizat Răzvan Manolache.

Programul stabilit de ApaVital Iași pentru furnizarea apei în comunele Ceplenița, Scobinți, Cotnari, Deleni

Din cauza capacității de tratare limitate corelată cu consumul specific acestei perioade, în vederea refacerii rezervelor, ApaVital Iași va furniza apă potabilă în perioada 1 – 31 octombrie 2020 după program, zilnic, în intervalul orar estimat 07:00 – 12:00 și 18:00 – 21:00, către utilizatorii din localitățile: Ceplenița și Buhalnița (comuna Ceplenița), Scobinți, Fetești, Zagavia, Sticlăria și Bădeni (comuna Scobinți), Cotnari, Iosupeni, Hodora, Bahluiul, Horodiștea și Cîrjoaia (comuna Cotnari), Feredeni, Deleni, Slobozia, Maxut, Poiana (comuna Deleni). În aceeași perioadă vor primi apă potabilă cu porția, în intervalele 07:00 – 13:00 și 17:00 – 22:00, locuitorii din comuna Belcești satele: Liteni, Satu Nou, Ulmi, Munteni și din comuna Focuri.

Comentarii
  • pacat ca va bateti joc de muncitorii care sunt platiti ca niste agenti de paza cu toate ca muncesc in conditii grele de santier ,cand o sa ramaneti fara muncitori care muncesc in santuri ca la ocna o sa iesiti voi la sapat si la munca prin santuri pline de namol si fecale in loc sa va duceti in vacante de lux

Adauga un comentariu