Economic Local

Seceta extremă din 2020 a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui din județul Iași. Direcția Agricolă verifică în teren culturile agricultorilor

Publicat: 05 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Seceta extremă din 2020 a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui din județul Iași. Direcția Agricolă verifică în teren culturile agricultorilor
Culturile de porumb și floarea-soarelui ale fermierilor din Iași au fost distruse din cauza secetei extreme din 2020

Fermierii din Iași sunt disperați pentru că nu vor avea producție la porumb și floarea-soarelui din cauza secetei extreme din 2020. Agricultorii spun că situația este mai gravă la aceste culturi de primăvară, înregistrând pierderi mai mari față de cele la grâu și rapiță. În prezent, Direcția Agricolă verifică la fața locului culturile de porumb și floarea-soarelui pentru care fermierii din Iași au cerut despăgubiri

Fermierii din Iași sunt disperați pentru că nu vor avea producție la porumb și floarea-soarelui din cauza secetei extreme din 2020. Agricultorii au sperat că vor avea producții bune măcar la culturile de primăvară, însă când au început campania de recoltare și-au dat seama că anul agricol 2020 este compromis. Fermierii speră că în această toamnă vor putea să înceapă campania de însămânțare a culturilor de grâu și floarea-soarelui cu banii primiți de la MADR drept despăgubiri de secetă. În prezent inspectorii Direcției Agricole verifică cererile depuse de fermieri. Termenul final de soluționare a acestor cereri este 15 septembrie 2020.

Agricultorii din Iași afectați de seceta extremă din 2020 susțin că situația este mai gravă la culturile de porumb și floarea-soarelui

Ionuț Stan, unul dintre fermierii din Iași care administrează peste 300 de hectare de teren agricol în comuna Ion Neculce, susține că a pierdut 70 la sută din producția de grâu, iar acum se află în plină campanie de recoltare a porumbului. Potrivit fermierului, această cultură este mai afectată față de cea de grâu.

„Nu știu dacă scoatem câteva zeci de kilograme de porumb. Situația e mai gravă ca la grâu. Seceta asta ne-a îngenunchiat. Nu știu dacă o să reușim să facem ceva în toamnă, la însămânțare. Pământul e extrem de uscat, iar dacă nu plouă nu putem intra pe teren”, spune fermierul Ionuț Stan.

Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole: „Verificăm cererile depuse de fermierii din Iași până la data de 15 septembrie 2020”

Inspectorii din cadrul Direcției Agricole Iași verifică cererile depuse de fermierii din Iași cu porumb și floarea-soarelui distruse de seceta extremă din 2020. Potrivit lui Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Iași o condiție obligatorie pentru acordarea despăgubirilor este ca fermierii să aibă culturi înființate în primăvara anului 2020 calamitate în proporție mai mare de 30 la sută.

„Verificăm cererile depuse de fermierii din Iași până la data de 15 septembrie 2020 apoi vom transmite aceste date Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a spus Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Iași.

Porumbul și floarea-soarelui sunt cele mai importante culturi de primăvară afectate de seceta extremă din 2020

Fermierii din toate comunele din Iași au depus cereri de calamitate pentru aproximativ 20.000 de hectare, iar fermierii depun în continuare noi solicitări de acordare a despăgubirilor pentru secetă. Una dintre comunele cu cele mai multe cereri depuse de fermieri este comuna Sirețel, cu peste 100 de solicitări din partea celor care numără pagubele la porumb și floarea-soarelui. Agricultorii care au solicitat despăgubirile de secetă spun că situația e mai gravă la aceste culturi unde calamitatea este de aproape sută la sută în unele zone.

Agricultorii trebuie să parcurgă o serie de etape pentru a primi banii promiși de MADR

Fermierii din Iași care cultivă porumb sau floarea-soarelui, iar aceste culturi au fost afectate de secetă, trebuie să completeze o cerere pe care o vor depune la primăria unde au înregistrat terenurile agricole. Pentru ca fermierii să primească mai repede ajutoarele financiare, o comisie constituită în județul Iași se va deplasa o singură dată pentru evaluarea și constatarea pagubelor din fiecare comună din Iași. De asemenea, fiecare primar din județul Iași trebuie să informeze fermierii cu suprafețe potențial calamitate de pe raza localităților administrate să depună înștiințările de pagube.

Fermierii din Iași vor primi bani de la MADR pentru culturile de grâu și rapiță afectate de seceta extremă din 2020

Fermierii din Iași care vor despăgubiri pentru secetă pentru culturile de toamnă trebuie să depună cererile la APIA până la data de 15 septembrie 2020. Agricultorii vor încasa pentru culturile de toamnă 80 la sută din cuantumul total, respectiv 740 de lei pentru hectarul de grâu, aceeași sumă pentru cel cu secară, 801,6 lei pentru hectarul de rapiță și 729,6 lei pentru un hectar cu orz și 760 de lei pentru orzoaică. În total, fermierii din Iași cu cele 34.000 de hectare cu culturi de toamnă calamitate, vor încasa aproximativ 24 de milioane de lei de la MADR.

Adauga un comentariu