Prima pagină » International » Apel al Parlamentului European pentru statele membre: „Cedarea la șantajul lui Orban este o practică care trebuie să înceteze chiar acum”
Apel al Parlamentului European pentru statele membre:

Apel al Parlamentului European pentru statele membre: „Cedarea la șantajul lui Orban este o practică care trebuie să înceteze chiar acum”

17 ian. 2024, 16:40, 1 ,
în International

Parlamentul European a îndemnat miercuri, 17 ianuarie, Comisia și statele membre să rămână ferme față de premierul ungar Viktor Orban, cu două săptămâni înainte de summitul UE privind ajutorul acordat Ucrainei, transmite France Presse.

„Cedarea la șantajul lui Orban, așa cum s-a întâmplat în decembrie, este o practică care trebuie să înceteze chiar acum”, a tunat eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt (Renew Eurpe, centriști și liberali), în timp ce președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, privea impasibilă.

Pe 13 decembrie, înaintea unui summit al celor 27 pe care liderul naționalist maghiar amenința să îl deraieze, executivul european anunțase deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile europene înghețate anterior pentru Budapesta.

Val de critici contra lui Viktor Orban, „prietenul lui Putin”

Summitul a dus în cele din urmă la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, în pofida opoziției verbale a lui Viktor Orban, care a părăsit sala de ședințe în momentul în care s-a luat decizia.

Însă premierul ungar – singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după ofensiva rusă din Ucraina – s-a opus prin veto plății unui ajutor de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani pentru această țară devastată de război.

Un summit extraordinar a fost stabilit pentru 1 februarie pentru a încerca să se ajungă la un compromis. Negocieri intense sunt în curs de desfășurare la Bruxelles: Ungaria a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi de acord cu deblocarea fondurilor pentru Kiev dacă acordul prevede o evaluare anuală, o măsură care a stârnit revolta multor țări.

Și, ca la fiecare summit care se apropie, nimeni nu știe cu siguranță ce poziție va adopta în cele din urmă Viktor Orban.

„Europa nu este un bancomat. Nu poți să ceri fonduri europene și să ignori valorile democratice și statul de drept”, a declarat eurodeputata italiană Elisabetta Gualmini (Socialiști și Democrați), acuzând că Orban, „prietenul lui Vladimir Putin”, ia „Europa ostatică la fiecare moment istoric de cotitură”.

„Viktor Orban atacă minoritățile, desființează libertatea presei și independența justiției. El slăbește Europa și o împiedică să acționeze”, a spus și copreședintele grupului Verzilor germani, Terry Reintke.

Parlamentul European contraatacă cu un apel la Curtea de Justiție

Membrii principalelor grupuri din Parlamentul European au convenit marți asupra unui proiect de rezoluție, care urmează să fie votat joi, deschizând calea unui apel la Curtea de Justiție a UE împotriva deciziei Comisiei de a debloca fondurile pentru Ungaria.

Textul solicită, de asemenea, statelor membre să continue o procedură inițiată în 2018 împotriva Ungariei pentru încălcări ale statului de drept, care ar putea duce, teoretic, la suspendarea drepturilor de vot ale țării la reuniunile europene.

Luând cuvântul în fața aleșilor, Ursula von der Leyen a justificat decizia luată în decembrie de a debloca anumite fonduri pentru Ungaria, explicând că Budapesta a realizat reformele cerute de Comisie pentru a consolida independența sistemului său judiciar.

„Am folosit toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne proteja valorile și interesele financiare ale UE”, a declarat ea, adăugând că obiectivul Comisiei a fost „întotdeauna de a împinge statele membre spre reforme care să îmbunătățească viața de zi cu zi a europenilor”.

Von der Leyen: Ungaria încă are blocate fonduri de 20 de miliarde de euro

Ea a reamintit că „aproximativ 20 de miliarde de euro” din fondurile europene destinate Ungariei au rămas „înghețate” de Bruxelles, din cauza unor preocupări legate în special de drepturile persoanelor LGBT+, de libertatea academică și de dreptul de azil.

Aceste fonduri „vor rămâne blocate până când Ungaria va respecta toate condițiile”, a declarat președintele Comisiei, care a părăsit sala înainte de încheierea dezbaterii.

Grupul Renew Europe a fluturat amenințarea unei moțiuni de cenzură împotriva Comisiei dacă „mai mulți bani vor fi deblocați”.

În schimb, eurodeputatul ungar Balazs Hidveghi, membru al partidului Fidesz al lui Viktor Orban, a susținut că „fiecare eurocent trebuie să fie plătit Ungariei fără întârziere”, criticând totodată „șantajul ideologic inacceptabil”.

Ungaria va deține, începând din iulie, președinția semestrială a Consiliului UE, o sarcină care presupune stabilirea agendei și prezidarea reuniunilor europene.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cine este singurul supraviețuitor al tragediei aviatice din India. Pe ce loc stătea în avion și ce a auzit cu câteva minute înainte de prăbușire
observatornews.ro
Viaţa dublă a lui Iulian Albăceanu, şeful jandarmilor din Brăila. Cu 17.000 lei salariu şi-a luat avion
Playsport.ro
OFICIAL | Edi Iordănescu a semnat cu Legia Varșovia! Când va avea loc prezentarea
Evz.ro
Vremea, din ce în ce mai chinuitoare. Vine ce e mai greu
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Lege nouă pentru viitorii șoferi: cine nu va mai susține sala pentru permis
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • adevarul care ne zbarleste parul

    UE este pe topogan, accelerat la vale.
    In 1960, actualele state ale UE reprezentau cumulat aproximativ 30% din PIB-ul mondial. In 2004, ponderea era de numai 21%. In 2020, ponderea a fost 14%. Rata anuala a declinului in aceasta perioada s-a dublat.
    Astazi sunt 3 tari in UE care se claseaza in primele 10 economii ale lumii. In 2030 doar Germania va ramane intre primele 10 economii ale lumii. Pe locul 10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`