În contextul avertizării hidrologice de cod roșu, Apele Române Prut-Bârlad anunță că în municipiul Iași, cursurile de apă precum Bahlui, Nicolina sau Ciric sunt atent monitorizate, fără a fi depășite cotele de atenție.
Apele Române Prut-Bârlad despre municipiul Iași:
„Pe raza municipiului Iași, personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași monitorizează și supraveghează cursurile de apă Bahlui, Nicolina, Vămășoaia, Ciric, Rediu și Cacaina.
Precizăm că pe râurile din municipiul Iași nu s-a atins nici o mărime caracteristică de apărare, fiind înregistrate valorile:
Pe cursul de apă Nicolina la stația hidrometrică Nicolina, la ora 10.00 se înregistra un debit de 14.4 mc/s corespunzător unui nivel de 188 cm, sub cota de atenție;
Pe cursul de apă Bahlui la stația hidrometrică Tudor Vladimirescu, la ora 6.00 se înregistra un debit de 13.25 mc/s corespunzător unui nivel de 306 cm, sub cota de atenție.
Echipele noastre se află în permanentă în teren în zonele afectate de creşteri de niveluri şi debite ale râurilor, asigurând tranzitarea viiturii, monitorizând în permanenţă cursurile de apă şi intervenind pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor”, a transmis Apele Române Prut-Barlad.
În județ, însă, pe râurile Miletin și Bahlui s-au înregistrat depășiri ale cotelor de inundație. Echipele SGA și ABA sunt în teren, supraveghează permanent situația și sunt pregătite să intervină.
Populația este îndemnată să evite traversarea apelor și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.
„COD ROŞU în intervalul 28.05.2025 ora 12:00 – 29.05.2025 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Jijia – bazin amonte S.H. Todireni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Todireni – amonte confluenţă cu râul Bahlui (judeţele: Botoşani şi Iaşi).
Echipe de la Adminstrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad şi de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați monitorizează și supraveghează în permanență situația hidrologică și lucrările hidrotehnice din administrare.
Până în prezent, cumulat, în ultimele 96 de ore s-au înregistrat următoarele cantități de precipitații:
– S.G.A Botoșani – stația meteo Stânca – 94 l/mp;
– S.G.A Iași – postul puviometric Ciurea – 124.9 l/mp;
– S.G.A Vaslui – postul pluviometric acumualrea Delea – 128.4 l/mp
– S.G.A Galați – stația hidrometrică Feldioara – 110.7 l/mp.Din cauza precipitațiilor abundente nivelurile și debitele cursurilor de apă aflate sub averizare hidrologică de cod portocaliu sunt în creștere, de aceea este necesară o supraveghere și monitorizare permanentă din partea autorităților.
Până la această oră sunt depășite mărimile caracteristice de apărare:
În județul Botoșani pe râul Miletin la stația hidrometrică Nicolae Bălcescu cu 50 de cm peste cota de inundații (CI);
• pe râul Jijia la stația hidrometrică Dângeni s-a atins cota de atenție;
• pe râul Sitna la stația hidrometrică Todireni cu 58 cm peste cota de atenție;În județul Iași pe râul Miletin la stația hidrometrică Șipote în județul Iași cu 52 cm peste CI;
• pe râul Bahlui la stația hidrometrică Hârlău cu 22 cm peste cota de atenție (CA);În județul Vaslui:
• pe râul Vaslui la stația hidrometrică Codăeşti cu 88 cm peste cota de atenție (CA);
• pe râul Dobrovăţ la stația hidrometrică Codăeşti cu 7 cm peşte CA;
• pe râul Sacovat la stația hidrometrică Ţibana cu 88 cm peşte CA;
• pe râul Bârlad la stația hidrometrică Negreşti cu 78 cm peste FI;
• pe râul Crasna la stația hidrometrică Vineţeşti cu 8 cm peşte CA;
• pe râul Tutova la stația hidrometrică Radeni cu 15 cm peşte CA.Echipele operative din cadrul A.B.A Prut-Bârlad și S.G.A sunt pregătite să intervină cu utilaje și materiale specifice apărării împotriva inundațiilor.
Suntem în contact permanent cu:
Instituțiile prefectului din județele vizate;
Comitetele Locale pentru Situații de Urgență;
Primării – pentru măsuri imediate: curățarea podețelor, degajarea secțiunilor de scurgere, informarea comunităților.În continuare recomandăm populației să nu traverseze cursurile de apă, să respectate indicațiile autorităților locale și să se informeze doar din surse oficiale.
În funcție de evoluția hidrologică, revenim cu informații suplimentare”, a mai adăugat sursa citată.