Eveniment-Social

Aproape 10.000 de elevi din Iaşi au cel puţin un părinte plecat în străinătate!

Publicat: 08 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aproape 10.000 de elevi din Iaşi au cel puţin un părinte plecat în străinătate
Numărul elevilor din Iaşi cu măcar un părinte plecat în străinătate este în continuă creştere

Aproape 10.000 de elevi din Iaşi au cel puţin un părinte plecat în străinătate, transmit reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iași. În anul școlar 2022-2023 sunt înscriși 127.247 de elevi în sistemul de învățământ din județul Iași. Dintre aceștia, 8.321 au cel puțin un părinte plecat

Numărul elevilor din Iaşi cu cel puțin un părinte plecat în străinătate este în continuă creştere.

„În anul școlar 2022-2023 sunt înscriși, în sistemul de învățământ din județul Iași, 127.247 de elevi. Dintre aceștia, 8.321 au cel puțin un părinte plecat în străinătate”, a declarat Antonina Bliorţ, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.

Motivele care îi determină pe părinţii ieşeni să plece în străinătate

Bancnote si monede
Organizația „Salvaţi Copiii” România va extinde programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă

Ierarhia motivelor care au stat la baza deciziei de a pleca la muncă în străinătate este aproximativ similară în cazul mamelor și taților plecați. Se evidențiază însă câteva aspecte. Motivația venitului individual scăzut, în cazul mamelor, ocupă o pondere mai mare, decât în cazul taților, motivația îmbunătățirii situației generale a familiei ocupă o pondere semnificativ mai mare pentru tați, iar motivația banilor pentru educația copiilor ocupă o pondere de două ori mai ridicată în rândul mamelor.

Un program de sprijin socio-educațional vine în ajutor

Avion printre nori
Aproape 10.000 de elevi din Iaşi au cel puţin un părinte plecat în străinătate

Organizația „Salvaţi Copiii” România va extinde programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, derulat cu sprijinul PEPCO România, în judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş. În etapa actuală de program, lansată în luna octombrie, 690 de copii vor fi integraţi în programe complexe de suport socio-educaţional.

Totodată, 300 de părinţi şi reprezentanţi vor beneficia de sesiuni de educaţie parentală, de consiliere socială şi îndrumare juridică, iar 50 de cadre didactice din şcoli partenere vor participa la workshop-uri destinate întăririi capacităţii şcolilor de a oferi servicii copiilor afectaţi de migraţia economică a părinţilor. Cu toate că nu au familia alături, micuții resimt într-o proporţie mai mică trăiri emoţionale, precum tristeţe, singurătate, furie, oboseală, dar într-o proporție mai mare stări ca linişte, veseli, siguranţă, dacă sunt integrați în programe de sprijin socio-educațional.

Pentru a evalua modul în care copiii se simt, din punct de vedere emoțional, în cadrul proiectului sunt folosite o serie de atribute, pozitive sau negative, pentru care respondenții au fost îndemnați să evalueze, pe o scală de la 1 la 10, măsura în care fiecare dintre aceste stări îi definește.

Din experienţa anilor trecuţi, în cazul tristeţii, scorul mediu pentru copiii cu părinţi plecaţi, din programul „Salvaţi Copiii”, este de 3,5 (ca valoare medie, la nivelul întregului eșantion), iar în cazul singurătății este de 2,8. Pentru oboseală, scorul mediu menţionat de copiii din program este 4, în vreme ce în cazul furiei este de 3,2.

Pentru aspectele pozitive, pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, din programul organizaţiei, au reieşit scoruri medii, de 7,7 pentru linişte, 8,8 pentru siguranţă şi 8,5 pentru veselie.

Adauga un comentariu