International

Aproape 140.000 de irlandezi au rămas fără loc de muncă, din cauza măsurilor luate de guvern pentru a limita răspândirea noului coronavirus

Publicat: 17 mart. 2020

Aproximativ 140.000 de persoane au rămas fără loc de muncă după măsurile luate de guvernul irlandez pentru a limita răspândirea noului coronavirus, conform grupului naţional audiovizual public RTE, citat de AFP.

Şomajul tehnic vizează circa 70.000 de lucrători în restaurante, 50.000 de barmani şi 20.000 de persoane care lucrează în creşe sau în puericultură, relatează RTE.

În Irlanda, şcolile sunt închise de vineri pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni, iar puburile, de duminică seară.

Măsurile au fost luate cu doar câteva zile înainte de Saint-Patrick, sărbătoarea care îl celebrează pe sfântul patron al Irlandei.

Festivităţile, care au atras 500.000 de persoane la Dublin anul trecut, reprezintă de obicei un impuls financiar puternic pentru hoteluri, restaurante şi baruri.

Restaurantele nu sunt pentru moment vizate de nicio obligaţie de a se închide, însă vor fi afectate de interzicea adunărilor a mai mult de 100 de persoane în locuri publice. Rezervările au scăzut deja semnificativ.

„Suntem pregătiţi să închidem, însă trebuie să ne spună, pentru ca toată lumea să închidă”, a declarat la RTE preşedintele Asociaţiei patronilor de restaurante din Irlanda, Adrian Cummins, care cere închiderea la nivel naţional a tuturor locurilor de reuniune.

În paralel cu anunţurile sale, guvernul irlandez a introdus un plan de şase săptămâni care prevede ajutoare financiare pentru toţi angajaţii şi lucrătorii independenţi rămaşi fără serviciu „din cauza reducerii activităţii cauzate de pandemia de COVID-19”.

Conform ultimului bilanţ publicat duminică, în Irlanda s-au înregistrat 169 de cazuri de persoane infectate de noul coronavirus şi doi morţi.

Adauga un comentariu