Local

Aproximativ 20 de pacienți au fost internați a doua oară din cauza reinfectării cu coronavirus în Iași! Medicii atenționează însă că numărul pacienților reinfectați poate crește odată cu răspândirea noilor tulpini

Publicat: 05 mart. 2021
Teste RT-PCR pentru COVID-19 cu rezultat pozitiv
Până astăzi, 8 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 830.563 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)

În spitalele din județul Iași au fost circa 20 de pacienți internați după ce s-au reinfectat cu noul coronavirus. După două săptămâni sau cinci luni, ieșenii au ajuns din nou la spital. Medicii ieșeni spun că îngrijorarea vine din partea noilor tulpini, care ar putea reinfecta chiar și persoanele vaccinate anti-COVID-19

În județul Iași, de la debutul pandemiei COVID-19 au fost internați, în medie, 20 de pacienți care s-au reinfectat cu coronavirus. După 14 zile sau chiar 5 luni de la ultima internare, aceștia au ajuns din nou pe mâinile medicilor pentru a se trata de boală. La Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul C.F. din Iași au fost internați în ultimele luni bolnavi cu forme relativ ușoare ale bolii. Doar un pacient care s-a reinfectat este internat în secția de Terapie Intensivă, manifestarea mai severă a infecției fiind cauzată și de alte comorbidități de care suferă. Medicii spun că dacă până în prezent reinfectarea cu noul coronavirus nu a reprezentat o amenințare, numărul pacienților fiind nesemnificativ, odată cu apariția noilor tulpini riscul este tot mai mare. Vaccinarea anti-COVID-19 s-ar putea dovedi ineficientă în protejarea populației de infectarea cu o nouă tulpină.

Un pacient reinfectat cu coronavirus este în stare gravă la spital

La Spitalul C.F. Iași s-au internat 7 pacienți după ce au făcut a doua oară COVID-19. Medicii au observat că la acești pacienți, în special la cei sub vârsta de 50 de ani, evoluția stării de sănătate a fost una bună. Niciunul nu a decedat. Cazurile mai grave apar la pacienții vârstnici, care suferă și de alte comorbidități. Cel mai tânăr pacient reinfectat care a avut parte de tratament la Spitalul C.F. Iași a fost în vârstă de 35 de ani. Circa 50 la sută din capacitatea sectorului COVID-19 este ocupată cu pacienți în ultimele două săptămâni.

„Un număr de 7 pacienți în evidență, reinternați după ce s-au reinfectat cu coronavirus. După 3-5 luni de la externarea din spital, pacienții au revenit cu o reinfecție. Cei cu vârste sub 50 au avut o evoluție favorabilă, fară simptome majore. Cazurile mai grave și mai dificil de tratat sunt la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani. Un singur pacient reinfectat a ajuns internat în secția de Terapie Intensivă, fiind actualmente internat în stare gravă. Este vorba despre un pacient de 58 de ani, cu obezitate morbidă, peste 100 de kiograme, care a ajuns direct în Terapie Intensivă. Cel mai tânăr pacient a fost un ambulanțier, în vârstă de 35 de ani, care după o perioadă de trei luni de la prima infectare a necesitat internare, fiind confirmat pozitiv cu coronavirus”, a spus dr. Mihai Glod, managerul Spitalului C.F. Iași.

Grija medicilor ieșeni se îndreaptă către reinfectarea pacienților cu o tulpină nouă de coronavirus

Una dintre marile amenințări vine din partea noilor tulpini de coronavirus apărute în alte țări. În România au fost deja depistate cazuri cu o nouă tulpină din Marea Britanie. În Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost tratați mai puțin de 10 pacienți reinfectați, cu forme ușoare. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla odată cu răspândirea noilor tulpini de coronavirus și cât de eficient va fi vaccinul anti-COVID-19 împotriva acestora.

„Am avut cel mult 10 pacienți internați. La 14-30 de zile de la externare au fost depistați din nou pozitiv cu coronavirus și, din fericire, s-au negativat foarte repede, nu am avut cazuri grave. Problema reinfecțiilor nu este a celor cu tulpina- mamă, ca să zic așa, probabil va fi cea cu noile tulpini care se dovedesc rezistente la administrarea acestui vaccin și vom vedea în ce măsură vor apărea astfel de tulpini. Din studiile care sunt la ora actuală, tulpina din Africa de Sud pare să fie acoperită de acest vaccin într-o proporție de sub 50 la sută față de tulpinile circulante. Nu există un număr semnificativ de reinfectări, ceea ce înseamnă că odată cu vaccinarea numărul lor va fi categoric inexistent”, a explicat prof. dr. Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași .

Adauga un comentariu