Prima pagină » Informații utile » Arborele de cacao – Povestea fascinantă a copacului care dă naștere ciocolatei

Arborele de cacao – Povestea fascinantă a copacului care dă naștere ciocolatei

13 mai 2025, 14:17,
în Informații utile

Puține persoane știu cum arată arborele de cacao sau unde crește, deși produsele sale sunt consumate și iubite în întreaga lume. Află tot ce trebuie să știi despre acesta.

Originea și modul de cultivare a acestui copac sunt informații valoroase, ce merită cu siguranță descoperite.

De unde vine și cum se cultivă arborele de cacao?

Acest arbore, cunoscut științific ca și „Theobroma cacao” este un copac tropical originar din pădurile Americii Centrale și de Sud. Denumirea sa înseamnă în traducere din greaca veche, „hrană a zeilor”, sugerând încă din antichitate valoarea pe care o are.

În prezent, acest arbore este cultivat cel mai des în Africa de Vest, în țări precum Coasta de Fildeș, Ghana, Nigeria și Camerun, dar și în America Latină și în Asia de Sud-Est. Acest arbore preferă climatul cald și umed, specific regiunilor ecuatoriale.

Ca și specificații, nu crește mai mult de 8 metri, însă în sălbăticie poate ajunge și până la 15 metri. Cultivarea sa necesită o îngrijire atentă, așadar, solul trebuie să fie bogat în substanțe nutritive, bine drenat și umed, iar planta să aibă parte de umbră în primii săi ani de viață.

Arborele va începe să producă fructe abia după 3-5 ani, iar perioada de producție atinge vârful după aproximativ 10 ani, durând în medie 25-30 de ani. Fructele sale sunt păstăi mari, de forma unui pepene mic, care pot conține între 20 și 60 de boabe. Acestea sunt acoperite de o pulpă albă și aromată, care este fermentată odată cu boabele în procesul de obținere a materiei prime pentru ciocolată.

Culegerea acestor păstăi se face manual, întrucât sunt fragile și se pot deteriora cu ușurință. După recoltare, boabele trec printr-un proces complex de fermentare, uscare, prăjire și măcinare, din care rezultă pasta de cacao, untul de cacao și pulberea de cacao.

Procesul fascinant din spatele unei ciocolate perfecte

După ce fructele au fost culese, boabele sunt extrase și sunt lăsate la fermentat câteva zile. Această etapă este esențială pentru dezvoltarea aromei sale specifice. Ulterior, boabele sunt uscate la soare, sortate și prăjite, ceea ce le intensifică gustul și aroma.

După prăjire, coaja este îndepărtată, iar miezul este măcinat până când devine o pastă groasă, numită lichiorul de cacao. Această pastă poate fi presată pentru a separa untul de cacao de masa solidă, care este măcinată în continuare și devine pudră de cacao.

În combinație cu zahăr, lapte și alte ingrediente, această pastă este omogenizată, adusă la o textură fină și apoi turnată în forme pentru a obține ciocolata bine cunoscută.

Un lucru interesant despre acest arbore este că acesta nu înflorește oricum. Florile sale delicate apar pe trunchi sau pe ramuri și sunt polenizate de către niște insecte minuscule. În mod suprinzător, un singur arbore poate produce anual suficiente boabe pentru doar câteva tablete de ciocolată.

Chiar dacă preferă climatul tropical, umed și umbrit, pasionații de agricultură au reușit să îl aclimatizeze și în sere sau în grădini botanice în alte colțuri ale lumii, deși foarte rar produce fructe în afara zonei sale. Pe lângă utilizarea sa în industria ciocolatei, boabele au fost folosite încă din vremurile străvechi, ca și monedă de schimb, în ritualuri sau ca și o băutură amară, considerată sacră.

Arborele de cacao este sursa unui produs iubit în întreaga lume, a cărui poveste este esențial să o cunoști, având în spate un proces foarte interesant.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2025
11 decembrie 2025