O cremă de cacao fiartă este un preparat clasic, ce era folosit frecvent în copilărie pentru a umple prăjituri, cornulețe, rulade sau pur și simplu era întinsă pe o felie de pâine caldă.
Aceasta este ideală pentru deserturi rapide, fiind foarte gustoasă, versatilă și ușor de preparat acasă.
Rețeta pentru o cremă de cacao fiartă delicioasă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 litru de lapte, de 150 grame de cacao, de 240 grame de zahăr, de 100 grame de amidon de porumb, de 3 lingurițe de esență de rom, de un praf de sare și de 250 grame de unt cu o grăsime minimă de 80%, la temperatura camerei.
Într-o cratiță pune 500 de ml de lapte. Pune-o pe foc mediu, iar în cantitatea de lapte rămasă adaugă cacaua, zahărul, praful de sare și amidonul.
Când laptele începe să fiarbă, adaugă și amestecul făcut anterior și amestecă continuu. Se lasă pe foc până când se îngroașă și capată consistența unei budinci. Important este să amesteci frecvent, astfel încât să nu se prindă.
După ce s-a îngroșat, se ia de pe foc și se adaugă și esența de rom. Transferă toată compoziția într-un bol încăpător, apoi acoperă crema cu folie și las-o la răcit la temperatura camerei. Mixează apoi compoziția și spumează untul. Încorporează apoi untul câte un pic, mixând continuu. Se pune doar câte o lingură de compoziție, se încorporează foarte bine, apoi se pune următoarea lingură. Crema de cacao este gata și se poate servi simplă sau adăuga pe orice desert preferi.
Untul îi oferă un luciu aparte și o textură mătăsoasă. Pe lângă esența de rom, poți adăuga și de vanilie sau chiar o poți înlocui.
Utilizări și trucuri pentru o cremă reușită
Pe lângă rețeta clasică, această cremă poate permite numeroase variații ale sale. În aceasta se pot adăuga nuci măcinate, fulgi de cocos, alune prăjite sau chiar o lingură de cafea instant, pentru un gust mai intens. Aceasta poate deveni o bază ideală pentru mousse-uri sau deserturi la pahar, dacă se combină cu frișcă bătută după ce s-a răcit.
Un pas esențial în crearea acesteia este ca focul să fie mic, iar amestecarea foarte constantă, astfel încât să nu se prindă de fundul cratiței și să nu se formeze cocoloașe.
Dacă vrei să folosești ouă, acestea trebuie adăugate treptat, ideal după ce crema s-a mai răcit puțin pentru a nu se coagula instant. O altă variantă este să se bată ouăle separat, împreună cu zahărul și apoi să se toarne treptat laptele cald, astfel încât să se tempereze.
Un vas cu fund dublu este ideal pentru a preara crema, întrucât distribuie căldura uniform. Dacă nu deții un astfel de vas, se poate improviza un bain-marie, folosind o cratiță de inox așeazată peste alta cu apă fierbinte.
Această cremă poate fi pregătită în avans, apoi reîncălzită ușor, astfel încât să fie folosită pentru umplerea prăjiturilor.
Crema de cacao fiartă este o rețetă simplă, versatilă și delicioasă, ce ne amintește de deserturile tradiționale pregătite în casă.