National

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului revine cu precizări privind botezul: „Nu a fost şi nu este vorba de schimbarea ritualului”

Publicat: 14 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului revine cu precizări privind botezul Nu a fost şi nu este vorba de schimbarea ritualului
Arhiepiscopia a ținut să precizeze că îndrumările nu au ca scop schimbarea ritualului sau a rânduielilor bisericeşti.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului revine cu precizări privind îndrumările oferite parohiilor în ceea ce privește botezul. Astfel că, a transmis că aceste îndrumări au rolul de a responsabiliza preoții, evitând în acest mod situațiile tragice.

Arhiepiscopia a ținut să precizeze că îndrumările nu au ca scop schimbarea ritualului sau a rânduielilor bisericeşti.

Duminică, 14 februarie, a fost transmis un comunicat, care cuprinde precizări, după ce au apărut interpretări greșite în spațiul public, privind îndrumările transmise personalului clerical din unităţile de cult.

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului nu a transmis niciun ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfinţită din cristelniţă în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Dimpotrivă, în cuprinsul adresei (…) se menţionează că, în conformitate cu prevederile canonice (…), botezul ortodox se săvârşeşte prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc.

Îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare şi au ca scop strict sporirea responsabilităţii preoţilor în scopul evitării unor situaţii tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului revine cu precizări privind botezul: „Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepţia situaţiilor de necesitate”

Potrivit aceleiaşi surse, s-a recomandat ca ritualul botezului să fie adaptat situaţiilor speciale, inclusiv atunci când bebeluşul este bolnav sau născut prematur.

„Nu a fost şi nu este vorba de schimbarea ritualului/rânduielii săvârşirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înţelepciune şi răbdare la anumite situaţii pe care le întâlnim în viaţa comunităţii de credincioşi. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepţia situaţiilor de necesitate: când bebeluşul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilităţi fizice.

Numai pentru aceste situaţii, şi nu ca o regulă generală pentru toate slujbele de Botez, s-a prevăzut ca pruncul să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfinţită din cristelniţă, până în zona căilor respiratorii şi apoi să se toarne cu ajutorul mâinii apă sfinţită peste creştetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt”, precizează Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Cum a reacționat Patriarhia Română

Vineri, 12 februarie, Patriarhia Română a transmis că botezul  ortodox se va face prin întreita afundare, cu excepţiile dictate de starea de necesitate în care se poate regăsi un prunc, potrivit Antena 3. Astfel, preoții nou hirotonisiți sunt sfătuiți de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului să nu mai oficieze singuri botezul unor bebeluși ca urmare a tragediei de la Suceava, în care un copil a murit după botez.

„Măsurile comunicate de Arhiepiscopia Argesului în legătură cu oficierea tainei botezului sunt unele care exprima firească şi necesară prudenta, adecvare la anumite situaţii excepţionale şi atenţia sporită pe care Biserica o acordă şi o va acorda oficierii practice a Botezului copiilor.

Nu este vorba despre o schimbare a ritualului, ci de adecvarea înţeleaptă a acestuia la anumite situaţii.

Botezul ortodox se (va) face prin întreita afundare, cu excepţiile dictate de starea de necesitate în care se poate regăsi un prunc.

Este esenţială adâncirea coresponsabilitatii intre părinţi – medic – pediatru – preot cu privire la deciderea asupra momentului optim pentru oficierea Botezului, pe care, în mod ideal, copilul trebuie să îl primească întremat şi în stare integra de sănătate.

Preotul trebuie să fie informat şi să se informeze la rândul lui cu privire la starea medicală a copilului”, este punctul de vedere al Patriarhiei Române, potrivit sursei citate.

Adauga un comentariu